PUBLICITAT

DA treballa en la llei d'atenció social per «optimitzar recursos»

  • El grup parlamentari assegura que no es tracta de retallar ni prestacions ni la partida per a aquestes
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Gil i Mandicó, amb Baró darrere, es dirigeixen, ahir, a la sala de premsa del Consell General Foto: TONY LARA

El grup parlamentari Demòcrata treballa en la redacció de la proposició de llei d'atenció social, que reguli les prestacions socials. «Cal un marc legal que reconegui el dret d'accés als serveis socials», va justificar la consellera i presidenta de la comissió legislativa d'Afers Socials, Celina Mandicó, ja que malgrat es prestin, avui en dia no hi ha l'empara legislativa. Amb aquest text, que la consellera Montserrat Gil –presidenta al seu torn de la comissió legislativa de Sanitat– considera «bàsic», es volen endreçar les prestacions, adaptar-les a les necessitats actuals de la societat –tenint en compte el context de crisi– i «optimitzar els recursos». El grup no té un calendari establert per acabar la redacció de la nova llei.

Aquest text es treballarà en paral·lel a la modificació de la llei de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), ja que tractarà qüestions que es troben en aquesta norma. Així, segons va avançar Gil, la llei d'atenció social haurà d'incloure les pensions no contributives per tal que depenguin exclusivament del Govern i no passin per la CASS com fins ara. La voluntat també és de revisar els criteris d'accés a la xarxa sociosanitària, i ampliar aquesta amb les institucions privades. Igualment, es vol «mancomunar serveis amb els comuns». Mandicó va afegir que s'hauran «d'actualitzar els llindars» de pobresa i solidaritat.

Per això, a l'hora de treballar aquesta nova llei –que està en mans dels consellers demòcrates pertanyents a les comissions legislatives que presideixen Gil i Mandicó, i també els de la de Finances, ja que l'objectiu final és el «d'optimitzar recursos», tal i com van insistir les dues conselleres, i també el president del grup parlamentari, Ladislau Baró–, s'haurà de contemplar la distribució de competències entre administracions, els serveis que es presten i els que són necessaris, i també les fonts de finançament, que han de donar «solidesa» i que «garanteixin el sistema», tal com va recordar Mandicó.

Tot i insistir en l'optimització dels recursos i en «intentar reduir la despesa», els tres consellers demòcrates van assegurar que «no es deixarà d'atendre» les necessitats ni «deixarem ningú al carrer». Així, no es volen retallar prestacions ni la partida destinada a aquestes, tal com va assegurar la presidenta de la comissió d'Afers Socials, però sí evitar duplicitats, que asseguren que avui es donen, i «repartir millor» les prestacions en favor dels més febles i vulnerables. Tot plegat, un «esforç per garantir la sostenibilitat del sistema», va assegurar Baró.

MESURES URGENTS A LA CASS / Malgrat no tenir termini per presentar la llei d'atenció social ni per la modificació de la CASS, el que sí té data són les mesures urgents per ajustar les contribucions dels autònoms i donar cobertura a aquelles persones que avui estan fora el sistema, com són els estudiants majors de 25 anys. Segons va avançar Gil, a finals d'aquest mateix mes es podrien veure els resultats del treball fet per solucionar aquestes qüestions.

PACTE D'ESTAT / Malgrat que des de Demòcrates per Andorra ja s'hagi començat a treballar en la llei d'atenció social, el president del grup parlamentari va assegurar que segueix vigent l'oferta de pacte d'Estat en temes sociosanitaris, però va justificar que abans volen tenir un «posicionament clar de l'abast que han de tenir aquestes mesures» i així «guanyar temps». Baró va considerar que esperar a desenvolupar el pacte d'Estat podria aturar alguns temes puntuals o altres iniciatives legislatives, i creu que «es poden compatibilitzar en diferents ritmes de treball ambdues qüestions».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT