PUBLICITAT

El Sitca és favorable a les prejubilacions pactades

  • El sindicat proposa que la llei de la funció pública en reculli el reglament
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Liol, Alaez i Eychenne en la compareixença d'ahir Foto: TONY LARA

El Sindicat de Treballadors del Comú d'Andorra la Vella (Sitca), en referència a les declaracions fetes pel cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Pintat, parlant sobre la necessitat d'anar cap a les jubilacions anticipades forçoses, veu amb bons ulls que es faci un pla de prejubilacions comú per tots els funcionaris del país, però considera que aquestes han de ser prèviament consensuades amb els sindicats, pactades amb els treballadors i en cap cas obligatòries, perquè hi ha gent que li pot interessar i gent que econòmicament no s'ho pot permetre. A més, el sindicat va recordar que fa dos anys ja van presentar una proposta de prejubilació molt similar al que disposa el Comú d'Encamp.

El vicepresident del Sitca, Isaac Alaez, acompanyat del tresorer, Jaume Linol i el vocal Pascal Eychenne, va expressar el seu desacord amb les declaracions fetes per Pintat parlant de la necessitat de fer prejubilacions forçoses tenint en compte la situació actual de crisi. Alaez va indicar que les jubilacions anticipades no poden ser obligatòries sinó que han d'estar pactades amb el treballador, segons va recollir l'ANA.

En canvi, el Sitca veu amb bons ulls la proposta sorgida a la reunió de cònsols d'elaborar un reglament conjunt per a les jubilacions anticipades, i fins i tot va més enllà proposant que la normativa s'inclogui en la futura modificació de la Llei de la funció pública i que sigui per a tots els funcionaris del país, sempre i quan sigui treballada conjuntament entre els sindicats, els comuns i el Govern.

El sindicat es va mostrar sorprès que ara torni a sortir aquest tema sobre la taula quan precisament fa dos anys ja van presentar al Comú de la capital una proposta de jubilacions anticipades, que és molt similar al model que té el Comú d'Encamp. El vicepresident del Sitca va destacar que es tractava d'una proposta basada amb els anys treballats al Comú, ja que és l'única fórmula per la qual pot compensar una jubilació anticipada.

ENQUESTA ALS TREBALLADORS / D'altra banda, els representants del Sitca van explicar que estan duent a terme entre els 500 treballadors de la corporació una enquesta per conèixer els empleats que estarien interessats en fer-se un pla de jubilació i quin preu estarien disposats a pagar per aquest servei. Un cop tinguin els resultats de l'enquesta, faran un concurs públic a través del Comú per escollir l'empresa que pugui prestar el servei.

Alaez va destacar que si es tira endavant, serà un benefici tant per la corporació com pel treballador, i va animat a d'altres col·lectius fora del Comú a fer el mateix, ja que hi ha molts més avantatges si es contracten plans de jubilació de manera col·lectiva. A més, va remarcar que dels 500 treballadors, tres centenars tenen entre 30 i 45 anys, que encara disposen d'una vida laboral llarga i que per tant són clients interessants per a les empreses que presten aquest servei.

De la seva banda, Linol va voler deixar clar que el cost d'aquest servei l'assumirien els treballadors i no pas la corporació comunal, i es va mostrar convençut que hi haurà molts treballadors interessats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT