PUBLICITAT

Andorra continua "immersa en la crisi" amb perspectives de seguir amb la recessió

  • La Cambra assenyala tres grans línies d'actuació, que són la millora de la competitivitat i productivitat empresarial, la racionalització de la despesa del sector públic i l'obertura a la inversió estrangera
13092011_cambra
El cap de Govern, Toni Martí, i el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Marc Pantebre, durant la presentació de l'informe econòmic 2010. Foto: ANA / N. M.
La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS) ha fet públic aquest dimarts el seu informe econòmic anual del 2010. El president de la CCIS, Marc Pantebre, ha reconegut que Andorra continua immersa en la crisi i que les perspectives són que l'economia continuï en recessió. És per aquest motiu que des de l'ens es demanen decisions valentes i implicació de l'Administració i la societat. En concret s'han assenyalat tres grans línies d'actuació, que són la millora de la competitivitat i productivitat empresarial, la racionalització de la despesa del sector públic i l'obertura a la inversió estrangera.
El Centre de Congressos d'Andorra la Vella ha estat, aquest dimarts, l'escenari on autoritats del país, polítics i empresaris, han pogut escoltar les conclusions de l'informe econòmic del 2010 realitzat per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis.

El president de la CCIS, Marc Pantebre, ha presentat diversos indicadors econòmics que assenyalen com al llarg del 2010 la recessió s'ha mantingut, tot i que no tan agreujada com al 2009. Després de quatre anys consecutius de retrocés, Pantebre alerta que "mentre en l'àmbit internacional, gairebé a tot arreu, hi ha hagut signes de recuperació, l'economia andorrana continua en plena recessió".

Des de la Cambra de Comerç s'ha destacat el petit augment de les importacions totals, que al 2010 va ser de 0,4 %, després del descens del 13,4% que es va patir l'any anterior. També van augmentar el crèdit bancari, el consum d'energia elèctrica i les matriculacions de vehicles, però va continuar a la baixa el nombre de turistes, amb un -0,3%, les despeses de funcionament de l'Administració i el nombre d'empreses.

Un indicador que destaca entre els que més van empitjorar el 2010 és la massa assalariada, que es va reduir en un 4%. De fet, Pantebre ha assenyalat que en els darrers quatre anys, la reducció del nombre de treballadors ha estat de 2.251 persones, una tercera part dels que hi havia al 2006.

De cara al 2011 les perspectives no són gaire millors, ja que les dades del primer semestre de l'any "continuen sent força negatives, sense mostrar signes clars de millora del ritme d'activitat". A més, la Cambra té en compte les respostes de les enquestes de conjuntura que al primer semestre van evidenciar un to pessimista dels empresaris.

A tots aquests indicadors negatius, però, el president de la CCIS respon dient que "em reafirmo en el meu optimisme sobre el futur d'Andorra" i per això proposa certes mesures a emprendre.

Pantebre ha enumerat tres grans línies d'actuació. En primer lloc, la millora de la competitivitat i productivitat empresarial, que requereix un gran esforç per part de les empreses, i ha d'anar lligada a la inversió, la innovació i la formació. També és necessària la reforma del comportament del sector públic, tant pel que fa a la racionalització de la seva despesa com al fet que ha d'incentivar les empreses que han de crear la riquesa del país. En tercer lloc fa referència a un dels eixos més destacats en la majoria de fòrums del país, que és l'obertura real a la inversió estrangera i la promoció de la internacionalització de les empreses andorranes.

D'entre les mesures concretes que es proposen a l'informe, destaca la demanda de reduir el diferencial actual que hi ha entre els salaris de l'Administració i el del conjunt de l'economia. I és que crida l'atenció que mentre els salaris globals han augmentat un 1,4% al 2010, els de l'Administració es van incrementar en un 4,3%. Aquesta mesura va molt lligada a la racionalització de la despesa de funcionament del sector públic, i permetria així no haver de reduir tant la despesa d'inversió, que es considera totalment necessària perquè "parar la inversió és parar el creixement".

El cap de Govern, Toni Martí, ha acompanyat al president de la CCIS en la presentació d'aquest informe anual, i ha coincidit amb ell en la majoria d'aspectes comentats. Martí ha volgut incidir especialment, però, en el mercat de treball. Ha expressat que "és el que em preocupa més perquè darrera de les xifres hi ha persones, i cada pèrdua d'un lloc de treball és una història". Per aquest motiu assegura que "hem de poder garantir el mercat de treball per deixar de ser un país exportador d'aturats".

Pel que fa a l'obertura econòmica, Martí ha recordat que és el camí en què treballa en Govern, i ha calculat que al 2012 es podria votar la reforma de la Llei d'inversió estrangera al Consell General. Ha expressat que al 2008 ja es va intentar una primera obertura però la "doble moral que tothom hi estava a favor però ningú volia que afectés al seu sector", va impedir que s'aconseguís plenament. Per això, des de la Cambra s'ha afegit que la reforma de la llei no serà suficient per sí sola, sinó que haurà d'anar acompanyada d'unes condicions atractives, i "caldrà ser proactius i anar a la recerca dels potencials inversors, acompanyar-los i assistir-los en les fases a seguir per a la seva implantació".

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT