PUBLICITAT

DA prepara una llei d'atenció social per adaptar les prestacions a la realitat

  • El text es treballarà en paral·lel a la revisió de la CASS
13092011_da
Mandicó, Baró i Gil entren a la sala de premsa del Consell General, aquest matí.. Foto: JOSE BLANCO
El grup parlamentari demòcrata ha anunciat que presentarà una proposició de llei d'atenció social. La consellera general Celine Mandicó, i presidenta de la Comissió d'Afers Socials, ho ha argumentant dient que no hi ha un marc legal que reguli el sistema de serveis socials i que cal adaptar la prestació i l'accés a aquests serveis a la realitat  de la societat andorrana en l'actual context de crisi. A més, ha destacat l'oportunitat d'elaborar aquesta llei en el mateix moment que s'està revisant la llei de la CASS. Per la seva banda, Montserrat Gil, presidenta de la Comissió de Sanitat i Medi Ambient, ha posat en relleu la necessitat de revisar la redistribució de competències en matèria d'afers socials amb l'objectiu d'optimitzar recursos, i permetre augmentar les prestacions reduint la despesa. El president del grup parlamentari, Ladislau Baró, ha declarat que tant els consellers generals demòcrates com el Govern es mantenen en la proposta de Pacte d'Estat en matèria sociosanitària, però que abans volen tenir "un posicionament clar de l'abast que han de tenir aquestes mesures" perquè així, ha dit, guanyen temps.
Demòcrates per Andorra ha començat a treballar en l'elaboració d'una proposició de llei d'atenció social. Ho han explicat el president del grup parlamentari, Ladislau Baró, i les conselleres generals, Celine Mandicó i Montserrat Gil, que són al mateix temps les presidentes de els comissions d'Afers Socials i de Sanitat respectivament. No hi ha, encara, calendari de termini, i respon a una demanda del Ministeri de Salut i Benestar.

La manca d'un marc legal que reguli el sistema de serveis socials, l'actual context de crisi i la reforma en paral·lel de la llei de la CASS, són les tres raons per les quals, segons ha explicat Celine Mandicó, els demòcrates creuen que s'han d'adaptar les prestacions de serveis i el seu accés a la realitat de la societat andorrana d'avui a través d'una llei d'atenció social.

"Ara toca optimitzar els recursos", ha assegurat Montserrat Gil, que ha afegit que s'han de mancomunar serveis amb els comuns, s'han de revisar les competències en matèria de serveis socials i s'han de revisar els criteris d'accés i d'atenció als centres sociosanitaris del país.

Gil també ha dit que "la principal missió ha de ser repartir millor totes les prestacions econòmiques i socials", per "reconduir la despesa i optimitzar recursos". Ha explicat que, tot i no tenir encara un termini en l'elaboració de la nova llei, de forma conjunta Govern, comuns i oenegés "hem de marcar ítems de treball" perquè "tenim col·lectius molt vulnerables que ara han de ser prioritaris".

Un dels grans reptes, segons els parlamentaris demòcrates, "és contribuir a consolidar un nou model de desenvolupament econòmic i social".

D'altra banda, Ladislau Baró ha dit que l'oferiment de pacte d'estat als socialdemòcrates en aquesta matèria continua vigent, tot i que els demòcrates ja s'hagin avançat en el treball del nou marc legislatiu d'atenció social. Baró ho ha justificat dient que abans volen tenir "un posicionament clar de l'abast que pensem que han de tenir aquestes mesures" perquè així guanyen temps. A més ha explicat que esperar a que es desenvolupi el pacte d'estat pot portar a "no avançar en temes puntuals o iniciatives legislatives" i creu que "es poden compatibilitzar en diferents ritmes de treball ambdues qüestions".

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT