PUBLICITAT

Andorra supera la primera de les dues avaluacions de l'OCDE

  • El Govern ha de complir quatre recomanacions abans del 2013 que es quan es farà el segon examen
P. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre de Finances, Jordi Cinca i el d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ahir en la roda de premsa Foto: TONY LARA

Com si es tractés de l'examen del permís de conduir, es pot dir que Andorra ja té la teoria aprovada, ara falta la pràctica. L'avaluació del Peer Review Group del Global Forum (organisme de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic, OCDE) ha donat el vist i plau a l'informe emès pel Govern andorrà en matèria de transparència i intercanvi d'informació fiscal. Amb la prova superada, Andorra no té cap necessitat de realitzar cap informe complementari de seguiment de mesures adoptades. Tot i això dels 10 punts a valorar, Andorra ha obtingut la qualificació més alta en la meitat i en la resta el Global Forum ha recomanat algunes millores en l'àmbit de la implementació legal. Tot i haver superat l'examen, Andorra té quatre qüestions pendents que ha de rectificar, sense la necessitat d'un informe, i està previst fer-ho per a l'any vinent. Val a dir que l'examen pràctic, el que avaluarà la posada en pràctica de tot aquest marc legislatiu, es preveu per al segon semestre del 2013.

Aquesta primera avaluació favorable permetrà figurar a Andorra en la llista de les jurisdiccions que compleixen amb els estàndards de l'OCDE en matèria de transparència i intercanvi d'informació fiscal en la pròxima cimera del G20, que se celebrarà a Cannes, el pròxim mes de novembre.

Les recomanacions que ha de complir el Govern andorrà abans del 2013 perquè puguin ser aplicables el més aviat possible són quatre.

Per una banda està la regulació legislativa de la figura del trust (agrupament d'empreses que són controlades per una tercera). Segons va explicar el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, la «peculiaritat d'aquestes entitats jurídiques és que no tenen incidència aquí» i per aquest motiu no figura en la legislació. Tot i això, des de l'OCDE es recomana o prohibir-ho o regular-ho, cosa, aquesta última, que preveu fer l'Executiu.

El segon dels deures és la regulació sense excepció de les societats amb accions al portador que estan prohibides des del 1983. Saboya va explicar que es tracta d'acabar de netejar una situació en el registre perquè aquestes societats no tinguin capacitat d'operar. Segons Saboya en l'actualitat només hi ha 17 empreses d'aquestes característiques, però els accionistes han estat instats per l'Administració a convertir els títols al portador en nominals.

REVISIÓ DE L'ACORD AMB LIECHTENSTEIN/ Andorra ha d'adaptar tres aspectes de l'acord en materia d'intercanvi d'informació fiscal amb Liechtenstein perquè sigui adaptat completament als estàndards de l'OCDE. Es tracta d'eliminar el llindar prefixat de 25.000 euros per procedir a l'intercanvi d'informació així com de suprimir també com a condició prèvia la comunicació prèvia a l'interessat en les peticions d'informació. A més també s'ha de fer un petit canvi en un protocol addicional. Es tracta de tres qüestions que el mateix Govern ja ha fet arribar la proposta a Liechtenstein durant aquest estiu i ara s'està a l'espera de la resposta.

Finalment, la quarta qüestió pendent és l'ampliació de la xarxa d'acords en matèria d'intercanvis d'informació fiscal. Saboya va avançar que durant l'estiu el Govern ha treballat un pla d'accions per eixamplar aquesta xarxa d'acords que caminen també cap a l'objectiu d'evitar la doble imposició. Així mateix, el ministre d'Afers Exteriors es va atrevir a avançar que d'aquí a finals d'any es preveu tancar sis acords més. Saboya va explicar que el Govern ja té elaborada una llista de països que per proximitat o interès poden interessar, així com també del contingut que en aquests convenis s'ha de negociar.

LA CRÍTICA POLÍTICA / El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va ser qui va posar el to crític en una qüestió que ell considera que és d'estat i que ha de poder «tenir una continuïtat sigui qui sigui qui governi, perquè els organismes internacionals no entenen d'eleccions», va dir.

Segons Cinca aquesta ha estat la primera vegada que un tema d'aquests «s'aborda des de la transversalitat i no des d'un sol despatx o un únic ministeri», va dir.

El minsitre de Finances va lloar l'esforç previ a aquest Govern de la signatura dels 18 acords, però va manifestar que això no és suficient i que quan va aterrar DA al Govern es van trobar en moments difícils de presa de decisions ràpides en aquest àmbit perquè qüestions importants s'havien paralitzat per la convocatòria de les eleccions anticipades.

L'informe, tancat el 12 de juliol, va ser defensat a mitjans d'aquell mes per una delegació encapçalada per la cap de Relacions Internacionals del ministeri de Finances, Clàudia Cornella, i integrada també per l'ambaixadora Eva Descarrega i la tècnica de l'INAF, Judith Alarcon. A la trobada, celebrada a les illes Cayman, l'informe d'Andorra va ser aprovat pel Peer Review Group. Després ha estat adoptat de manera formal i definitiva pel Global Forum, sense necessitat de cap informe complementari, com és el cas de Barbados, Antigua i Barbuda, Virgin Islands, Mauritius, Panamà, San Marino, les Turks and Caicos Islands, Liechtenstein o Luxemburg.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT