PUBLICITAT

França declara la guerra al contraban

  • L'Estat veí xifra en 34.000 milions d'euros les pèrdues pel consum de cigarretes estrangeres
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La frontera francoandorrana Foto: ORIOL LLAURADO

França vol acabar amb el contraban de tabac, que fa perdre a l'Estat veí al voltant de 34.000 milions d'euros l'any, segons informava ahir La Dépêche. Una xifra prou elevada, i que podria encara augmentar amb la propera apujada del preu del tabac prevista per l'octubre vinent, i que anirà dels 25 als 30 cèntims d'euro per paquet.

El 22% del tabac que es va consumir a França l'any 2009 es va comprar fora els circuits oficials. Aquest percentatge augmenta al sud del país, a la zona fronterera amb Espanya, i també amb Andorra. Així, a Tolosa de Llenguadoc es calcula que el 40% de les cigarretes que es consumeixen provenen de fora les fronteres franceses. En aquesta regió, les xifres s'expliquen per «accions de contraban a petita escala», sovint realitzades per petits grups de persones. Les quantitats són «força més febles», i les distàncies més curtes, explica el rotatiu francès, que atribueix a la proximitat d'Andorra i Espanya bona part d'aquest mercat submergit. Un inspector de Duanes manifesta a La Dépêche que els «grans camions carregats de cartrons de tabac ja no són moneda corrent», sinó que aquests han cedit la plaça a petits cotxes que multipliquen els trajectes amb petites quantitats de tabac a bord.

Les xifres justifiquen que el govern gal vulgui posar fi al que alguns anomenen «plaga». Brigades especialitzades, cyberduanes i altres camions escàners són les armes amb què França afronta aquesta particular guerra. El 2010, amb 104 operacions, el Servei Nacional de Duana Judicial va constatar al voltant de 12.800 infraccions en matèria de contraban –segons informava Le Figaro–, que van portar el decomís de 350 tones de tabac –xifra que suposa un augment de més d'un 30% en relació al 2009–, valorat en uns 81 milions d'euros. Els primers mesos del 2011 revelen una progressió a l'alça del 14% en relació al valor i en comparació al mateix període de l'any anterior. Nous materials, traçabilitat dels paquets de tabac, lectors automàtics de plaques de matrícula per lluitar contra el tràfic per carretera, creació d'un programa d'anàlisi sistemàtic dels comisos, són alguns dels elements que han contribuït a millorar la caça del contrabandista, però també la cooperació internacional.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT