PUBLICITAT

Josep Casadevall és elegit vicepresident del Tribunal Europeu

  • El mandat començarà el proper 4 de novembre per un període de tres anys
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Casadevall en una conferència a Andorra, el juny del 2010 Foto: ORIOL LLAURADÓ

El Tribunal Europeu de Drets Humans va elegir ahir Josep Casadevall com a nou vicepresident del Tribunal, També va designar Lech Garlicki (Polònia) com a president de secció.

Amddós assumiran els nous càrrecs el proper 4 de novembre per un període de tres anys. El Tribunal està compost per un jutge elegit per cadascun dels 47 Estats membres que han ratificat la Convenció europea dels drets de l'home. Es divideix en cinc seccions al si de les quals són constituïdes les sales amb set jutges.

Casadevall es va llicenciar en dret a Madrid (1978) i va ocupar durant 10 anys la secretària general del Comú d'Andorra la Vella. També ha estat secretari i President del Col·legi d'Advocats, professor de la Facultat de Dret de la Universitat espanyola a distància, i va ser el 1996 quan es va convertir en el primer jutge andorrà al Tribunal Europeu de Drets Humans. L'1 de febrer del 2008 va ser nomenat president de secció d'aquest organisme que depèn del Consell d'Europa.

Com a president de la sala tercera del tribunal ha participat en diverses causes. Així, el juny passat el Tribunal va condemnar Espanya per violar la presumpció d'innocència d'un detingut en una operació contra ETA.

QUADRE DE GOYA / També va participar en la causa en la que es va refusar condemnar a Espanya per una suposada vulneració de drets comesa contra els antics propietaris de la Comtessa de Chinchón de Goya, que van al·legar haver resultat perjudicats per la forma en què es va realitzar la compra d'aquesta obra per l'Administració.

Segons informa la mateixa institució, el Tribunal Europeu de Drets Humans és una jurisdicció internacional amb seu a Estrasburg. Està compost per un nombre de jutges igual al dels Estats membres del Consell d'Europa que han ratificat el Conveni Europeu per a la protecció delsDrets Humans i Llibertats Fonamentals.

Actualment, el seu nombre és de 47. Els jutges actuen al Tribunal d'Estrasburg a títol individual i no representen els interessos de cap Estat. En el tractament de les demandes, el Tribunal està assistit per una Secretaria integrada essencialment de lletrats procedents de tots els Estats membres Aquests últims són totalment independents dels seus països d'origen i no representen ni als demandants ni als Estats membres.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT