PUBLICITAT

L'OCDE recomana revisar el conveni amb Liechtenstein i signar més acords d'intercanvi d'informació

  • L'organisme aprova el marc legal però recomana la regulació de les entitats trusts i de les societats amb accions al portador
12092011_ocde
Saboya i Cinca, aquesta tarda abans de la roda de premsa. Foto: TONY LARA
L'informe de la primera avaluació del Fòrum Global de l'OCDE s'ha publicat aquest dilluns amb algunes recomanacions per a Andorra. En primer lloc s'insta a revisar alguns punts del conveni d'intercanvi d'informació amb Lichtenstein i a signar nous tractats amb altres països. A més, es demana que es regulin les entitats trust "que poden permeten amagar identitats", i que es regularitzin totes les societats amb accions al portador. Els ministres de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, i d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, han valorat molt positivament l'informe ja que dóna per aprovada la primera fase "sense necessitat d'un informe complementari", que sí que hauran d'efectuar la majoria de països avaluats.
Andorra ha superat la primera avaluació del Fòrum Global de l'OCDE sense necessitat d'un informe complementari, tal com ha assenyalat el ministre de Finances i Funció Pública, que ha valorat molt positivament l'informe fet pel grup avaluador, pel fet que de les 12 jurisdiccions estudiades només tres no hauran d'aplicar mesures de manera immediata. De fet, fins al segon semestre del 2013, quan tingui lloc la segona avaluació que tindrà en compte la implementació pràctica, Andorra no haurà de "passar més proves".

La primera avaluació contempla el referent al marc legal que s'ha d'establir per a la transparència en matèria d'informació fiscal, i en aquest àmbit l'informe especifica algunes recomanacions que s'han de tenir en compte.

Segons ha assenyalat Saboya, hi ha alguns punts que es recomanen a la majoria de països avaluats, que són la regulació de les entitats trusts i de les societats amb accions al portador. Pel que fa als trusts, són agrupacions d'empreses que poden arribar a monopolitzar un mercat amagant una identitat, i en el cas d'Andorra no estan contemplades al marc legal. Tot i així, Saboya assenyala que no existeixen al país i que per tant es tracta d'una qüestió legislativa però de poca transcendència.

Les societats amb accions al portador, en canvi, estan prohibides a Andorra des del 1983, però tot i així n'existeixen 17, encara que la majoria no operin. És per aquest motiu que Saboya indica que ja s'ha procedit a contactar-hi i publicar que no poden operar.

A banda de les recomanacions més globals, l'informe assenyala dos punts a tenir en compte per Andorra. D'una banda proposa que se signin més convenis d'intercanvi d'informació, i en aquest sentit Saboya calcula que abans que acabi l'any n'hi podran haver sis de nous, que s'afegirien als 18 ja existents. A més, explica que al llarg de l'estiu s'ha estat treballant per establir els paràmetres als què es vol donar prioritat alhora de signar aquests tractats, i s'ha definit una llista amb els països que poden resultar més interessants.

D'altra banda, el conveni amb Liechtenstein és un punt que es proposa revisar. Un dels dos aspectes concrets a eliminar és el llindar establert en aquest tractat de 25.000 euros per procedir a l'intercanvi d'informació, ja que tal com ha explicat Saboya, "no perquè la quantitat sigui inferior ha de tenir menys rellevància en una investigació". L'altre punt és el que requereix que s'hagi informat prèviament a l'interessat abans de demanar la informació sobre ell. En aquest cas, sí que és preferible informar-lo amb anterioritat, però no pot ser una condició indispensable.

Pel que fa a les modificacions d'aquest tractat, l'equip tècnic del ministeri ja hi ha estat treballant i s'ha enviat una proposta a Liechtenstein per poder aprovar la modificació cap a finals d'aquest mes o a l'octubre.

Els ministres han fet una valoració molt positiva de l'informe del Global Fòrum i Cinca ha assenyalat que "potser és la primera vegada que s'aborden aquests temes des de la transversalitat i el treball en equip", i que aquest serà el camí a seguir. Ha afegit que "hi ha qüestions que estan per sobre de qualsevol Govern" i que per això cal comptar amb tècnics qualificats que han ajudat a que es tiressin endavant les mesures necessàries per al bon resultat obtingut.

Saboya ha afegit, a més, que "ens hem de felicitar perquè ho hem pogut fer tot i les condicions peculiars en què ens vam trobar", i s'ha referit al fet d'haver d'adoptar mesures urgents pocs dies després de formar el nou Govern. En aquest punt, els ministres han coincidit en que hi havia feina feta, com els divuit convenis d'intercanvi d'informació que ja s'havien signat, però que també quedaven coses pendents. Per aquest motiu Cinca ha advertit que es continuarà treballant en aquesta direcció, per mantenir la dinàmica i no haver de treballar després "a corre cuita", tot i que assenyala que la situació actual no és d'urgència, sinó de planificació.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT