PUBLICITAT

La caiguda del PIB andorrà ha estat superior a la de l'entorn europeu

  • Malgrat el retrocés, el Principat supera economies com la dels EUA o d'Alemanya
C. G.
ESCALDES-ENGORDANY

El Principat ha viscut els darrers anys un retrocés superior del seu Producte Interior Brut per càpita que el que han patit les economies europees properes. Així ho destaca la Memòria del 2010 que elabora l'Associació de Bancs Andorrans (ABA). La davallada més forta es va produir al 2009, amb una caiguda del 7,5%, mentre que l'any passat el PIB es va estabilitzar i va caure només el 0,75%. Això sí, les caigudes estan està «en línia» amb el context global de recessió econòmica iniciada el 2008.

L'ABA utilitza com a font per calcular el PIB l'informe elaborat l'any passat per l'agència de ràtings Standard&Poor's. Val a dir que les xifres del PIB, 2.700 milions d'euros, són lleugerament superiors a les que publica el Govern, que aquest juliol va situar el PIB en 2.636 milions d'euros. Això sí, els dos càlculs destaquen la caiguda. Amb tot, l'ABA assenyala per aquest any un creixement del PIB andorrà.

Tornant al PIB per càpita, les dades més recents d'Standar's&Poors el situen en els 33.119 euros. Són xifres que posen el país per sobre d'economies potents com els Estats Units (29.885 euros), el Japó (27.317 euros), Alemanya (27.079 euros), França (25.557 euros) o Espanya (15.225 euros). En canvi, Andorra es manté per sota de països com Luxemburg (61.616 euros) o Suïssa (40.376 euros).

A la memòria també s'estableix una comparativa pel que fa a l'evolució de l'índex de preus al consum. L'increment de l'1,60 punts de l'any passat «és inferior a l'enregistrada per la Zona Euro», que va ser del 2,21%, informa l'ABA. De nou, però, Andorra està per sobre els Estats Units i el Japó en aquest terreny.

El transport, l'esbarjo, l'habitatge i la majoria dels grups alimentaris van ser els responsables de l'increment andorrà.

2,9% menys de llocs de treball / La conjuntura econòmica també queda palesa en l'anàlisi del mercat laboral. La mitja anual de llocs de treball l'any passat va caure un 2,93%, constatant un canvi de tendència iniciat el 2007. No obstant, l'ABA destaca que la reducció del nombre de llocs de treball i d'assalariats a Andorra «ha estat molt per sota de l'enregistrada en la majoria d'economies del nostre entorn».

El sector terciari segueix sent el més potent, mentre que en els darrers anys s'està produint una certa equiparació del sector públic amb el sector secundari, «degut al creixement sostingut del primer», assenyala l'associació de bancs del país. I és que el sector públic ha guanyat 0,79 punts percentuals en el seu pes sobre el total de sectors. Una situació que ha perjudicat les arques de les administracions públiques.

Malgrat aquesta situació i el context global de crisi, però, els salaris dels treballadors no han decaigut, cosa que sí ha passat als països veïns. La mitja al 2010, segons l'ABA, va ser de 1.995 euros mensuals, un 0,61% més que al 2009.

Finalment la taxa d'ocupació total (població assalariada sobre la població de 15 a 64 anys) va ser del 62,43%, dos punts per sota que l'any anterior. A la resta d'Europa la variació també va ser negativa, tot i que en marges inferiors a la caiguda andorrana. La taxa va situar-se en el 64,20%. Malgrat aquestes dades el país veí espanyol té una taxa molt per sota la del Principat: 58,6%.

Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT