PUBLICITAT

El temut 25% a RTVSA

  • El Govern es proposa reduir a la meitat el personal al llarg d'aquesta legislatura
  • Martí manifesta que la ciutadania no entendrà que, any rere any, «perdem aquests diners en la Televisió i la Ràdio d'Andorra»
JOAN RAMON BAIGES
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un càmera d'ATV emet la presa de possessió del Govern, el maig passat Foto: TONY LARA

Els treballadors d'RTVSA estan acostumats –quin remei– a ser sovint el centre de la notícia. Contractes blindats, crítiques a la programació, dimensió de la plantilla o dèficit crònic són situacions amb les que han de conviure els empleats de la casa. Però ara va de debò amb la temuda xifra del 25%, que és el que el Govern vol estalviar l'any que ve i que obliga als responsables de les parapúbliques a mirar per tots els racons per fer quadrar els números.

Vénen temps difícils per als micros de la ràdio i la televisió pública. Ho va reconèixer sense embuts el ministre de Finances, Jordi Cinca, en el mateix estudi d'RNA, al programa Ara i Aquí, i ho ha corroborat el cap de Govern, Toni Martí, en declaracions a aquest rotatiu.

Cinca ho va dir obertament: «en la legislatura s'ha de reduir el 50% de personal», tot reconeixent que es tracta d'una decisió «molt dura». I qui té la darrera paraula és Martí, tant per la seva condició de cap de Govern com també per assumir la cartera de Presidència. I Martí tampoc ha restat importància al complex moment que travessa l'empresa. «A aquest Govern li toca gestionar d'una altra manera i amb molta més racionalitat. Ja ho va dir el ministre de Finances. Hi haurà segur una rebaixa en la plantilla de la Ràdio i Televisió d'Andorra. Hi haurà una decisió, però llavors hi ha les formes», afirma el cap de Govern.

Les pèrdues són un llast que es tradueix en tres milions d'euros anuals, un dèficit «permament», segons Cinca, que equival a més de l'1% dels ingressos de l'Estat «que es destinen a cobrir el dèficit d'aquesta institució».

Però, ¿què passa amb el 25% d'estalvi previst per a l'any que ve? Els directius de la parapública estan intentant quadrar el números. De moment no es renoven els contractes eventuals i les baixes no es cobreixen, i s'està negociant per aconseguir una rebaixa significativa del lloguer de l'edifici d'RTVSA (uns 300.000 euros anuals). Però un 25% de retallada no significa un 25% menys de treballadors per al 2012. Almenys es treballa amb aquest propòsit, i el nombre exacte dependrà de la nòmina d'aquells empleats que abandonin forçosament la parapública, ja que les despeses salarials seran una porció d'aquest 25%.

Però un dels problemes és la plantilla, que Cinca considera desproporcionada per a un país de 70.000 habitants. Suma un total de 98 treballadors. El ministre va especificar en l'entrevista radiofònica que el personal representa «més del 80% del pressupost de l'ens, i és impossible un estalvi sense tocar el personal». Martí també ho veu clar: «No és una decisió en contra dels professionals d'Andorra Televisió, que són uns grans professionals. A aquest Govern li toca gestionar d'una altra manera i amb molta més racionalitat. En aquests moments, la ciutadania no entendrà que, any rere any, perdem aquests diners en la Televisió d'Andorra. Això no té res a veure amb els professionals ni amb la seva vàlua». La falta d'ingressos és una altra de les preocupacions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT