PUBLICITAT

Augmenten les contractacions de plans bancaris de jubilació

  • Les entitats constaten una tendència a l'alça els darrers anys, influenciada per la inestabilitat de les pensions
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un client és atès a una oficina bancària del país Foto: EDUARD COMELLAS

L' allargament de l'edat laboral més enllà dels 65 anys, així com d'altres mesures de canvi que es plantegen a l'horitzó dels països desenvolupats, «esperona a la població a buscar solucions» per afrontar l'edat de jubilació, va apuntar Antoni Sánchez, director comercial de BIBM Assegurances. Aquest fet, influenciat també per la conscienciació que la situació econòmica de les arques públiques no és bona i que pot esgotar-se afectant les pensions, està comportant un augment de les contractacions de plans de jubilació. Així ho constaten les cinc entitats bancàries del país que, en major o menor mesura, han vist augmentat el volum de plans de futur que contracta la població.

«S'està produint un canvi de tendència en els hàbits financers de les persones, on s'imposa el sentiment de l'estalvi segur a llarg termini», va manifestar Sànchez. El directiu de BIBM va informar que estan apreciant aquests darrers anys «un increment molt significatiu de clients que comencen a construir els seus plans de jubilació». A més, va afegir que també creixen els casos de persones que hi fan aportacions complementàries quan compten amb una entrada extraordinària de diners. Això sí, per altra banda, l'entitat també ha constatat que també hi ha «moltes famílies amb plans de jubilació que rescaten abans d'hora part o la totalitat dels capitals acumulats fins al moment».

Andbanc corrobora l'augment del volum de plans de jubilació. Comparant les xifres des del 2008, els plans «han tingut un lleuger increment anual d'entre el 0,6% i l'1,5%». Per la seva part, el director general adjunt de BancSabadell d'Andorra, Josep Segura, va exposar que des de la creació de l'entitat, al 2000, no s'ha aturat la tendència alcista de clients que opten per aquesta tipologia d'estalvi. «S'ha multiplicat per més de tres vegades», va informar. Aquest fet, però, també està relacionat amb l'ampliació de la quota de mercat de l'entitat des de la seva creació.

Per la seva banda a Crèdit Andorrà constaten també «un increment de sensibilitat envers la jubilació i la conveniència d'estalviar». Fonts de l'entitat van explicar que el volum de contractacions noves ha neutralitzat el fet que alguns clients, per necessitats econòmiques puntuals, «han hagut de fer cancel·lacions o han deixat de fer aportacions» als seus plans.

Finalment, el director general de BPA Assegurances, Roger Campamà, va explicar que a la seva entitat l'augment més important de les aportacions a productes d'estalvi es va produir els anys 2008 i 2009, mentre que el creixement al 2010 va ser «moderat» i aquest 2011 es manté. En el cas de BPA Campamà va informar que part dels assegurats, malgrat que segueixen realitzant les seves aportacions periòdiques, «han reduït les aportacions extraordinàries com a conseqüència de la crisi».

Cada vegada més joves / Pel que fa al perfil dels contractants, Campamà va manifestar que el volum més important es troba entre els 35 i 45 anys i acostumen a tenir parella. «Tot i que en els darrers anys cada vegada és més habitual que persones de menys de 35 contractin productes d'estalvi per a la jubilació», va assegurar. Aquesta darrera situació també s'està produint a BIBM. I és que els joves cada vegada es mostren més preocupats per quina serà la seva qualitat de vida un cop es jubilin, ja que «amb l'actual sistema de pensions d'Andorra una persona que hagi cotitzat 40 anys en classe A, només disposarà d'una pensió que tot just pot arribar al 50% del seu últim salari», va recordar Sánchez.

I el futur és incert. De fet el ja expresident de la CASS, Josep Maria Beal, va declarar durant una entrevista recent a EL PERIÒDIC que aconsellava «a qui s'ho pogués plantejar, un pla de jubilació»

Pel que fa a Andbanc la majoria dels clients, vora el 40%, tenen entre 30 i 40 anys, el 24% tenen entre 40 i 50 anys i el 2% de menys de 20 anys.

Segura, de BancSabadell, va informar que el perfil dels seus contractants es divideix principalment en dos grans grups: «la persona estalviadora i la parella que té fills» i vol garantir-li estabilitat econòmica.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT