PUBLICITAT

L'incendi a la Cerdanya francesa crema un centenar d'hectàrees

  • El cos de Bombers d'Andorra va oferir la seva col·laboració al espanyol i el francès
EL PERIÒDIC
ESCALDES - ENGORDANY

Periodic
Imatge de la columna de fum de l'incendi, visible des de la webcam instal·lada a Fontanals de Cerdanya Foto: EL PERIÒDIC

el cos de Bombers d'Andorra va oferir ahir al matí la seva col·laboració per ajudar als Bombers espanyols i francesos a sufocar l'incendi de la vall del riu Querol, que segons les informacions d'ahir ja havia cremat un centenar d'hectàrees i continua va sense estar controlat. Segons van informar els mateixos bombers, a la tarda encara no sabien si haurien d'anar a ajudar, però van assegurar en cas que els ho demanin enviaran d'immediat dues dotacions per col·laborar-hi.

L'incendi es va detectar aquest divendres passat a les 16.15h. Sis mitjans aeris i 30 vehicles terrestres dels Bombers de la Generalitat treballaven ahir juntament amb els francesos en les tasques per apagar l'incendi forestal, que està cremant la zona de la vall del riu Querol.

Ahir al migdia, però, el foc encara no estava controlat i ja havia cremat pel voltant d'un centenar d'hectàrees de massa arbrada i matoll, tot dins territori francès. Segons les informacions que anaven arribant, les flames havien afectat només la banda de la Catalunya del Nord, és a dir, territori francès, però es temia que si el vent revifava pugessin passar la frontera i fins i tot arribar a Andorra.

A primera hora de la nit, el foc es trobava a uns tres quilòmetres del poble de la Tor de Querol, que de moment no s'ha hagut de desallotjar.

CAUSES DE L'INCENDI / El foc es va declarar al voltant de les 16.15 hores de la tarda de divendres en una zona deshabitada del poble de Porta, a un quilòmetre més o menys de la frontera, i la força del vent va estendre les flames a les zones més altes de les muntanyes circumdants a la zona. Encara no s'han fet oficials les causes de l'incendi, però tot apunta que l'origen ha estat elèctric. Els bombers van trobar uns cables d'una torre elèctrica caiguts.

Els efectius / Segons declaracions a El Periòdico de Catalunya del director de gabinet del prefecte de Pyrénées Orientals, Emmanuel Moulard, s'han destinat mitjans importants per sufocar l'incendi i impedir que pugui propagar-se en una zona de difícil accés.

Del costat francès, quatre grups d'intervenció compostos per una vintena d'homes combaten el foc. Dos equips més de bombers especialitzats en l'extinció de focs forestals han estat enviats a la zona pel Govern català. França ha destinat a la zona dos hidroavions, dos avions lleugers i dos helicòpters. Espanya hi ha enviat almenys quatre avions, quatre helicòpters i 20 vehicles terrestres. En total, més d'un centenar de bombers francesos i espanyols col·laboraven en l'extinció.

Després del foc de Montpins foc, al nord de Perpinyà, que va tenir lloc el 9 d'agost, i el d'Òpol, que va succeir el 5 de setembre, continua la sèrie negra d'aquest estiu, després d'un inici de temporada perfectament en calma. Fins al 30 de setembre, el territori nord-català es troba en període de risc, segons les estimacions del Servei d'Incendi i Socors dels Pirineus-Orientals.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT