Cara i creu a Astúries

• Vinyes conserva la primera posició per guanyar en 2RM i Carchat trenca el canvi en l'última especial
OVIEDO

A l'esquerra Vinyes saluda els aficionats després de guanyar en 2RM ahir al Príncep d'Astúries. A la galeria el Suzuki Swift de Carchat derrapa en un revolt en pujada. Foto: FOTOESPORT

Bones i dolentes les notícies que van arribar ahir del ral·li Príncep d'Astúries corresponent al campionat d'Espanya de ral·lis. D' una banda Joan Vinyes va poder mantenir el primer lloc en la categoria de dues rodes motrius (2RM) per pujar al calaix més alt del podi i de l'altra Joan Carchat va trencar el canvi de marxes en l'última especial quan era segon i va haver d'abandonar.

L'ESTRATÈGIA: CONSERVAR / Vinyes tenia clar el rol a seguir ahir en la segona jornada. Divendres havia acabat líder destacat en 2RM i tenia el seu company d'equip i rival en la lluita per revalidar el títol, Gorka Anxustegi, fora de combat per abandó. En la classificació general el pilot de Suzuki MotorSport anava cinquè molt lluny dels quatre primers classificats, amb cotxes S2000 molt més evolucionats que el seu Suzuki Swift S1600 als quals difícilment podia accedir. Vist el panorama va decidir conservar la posició: no arriscar per donar caça al quart en l'scratch –que va acabar a dos minuts i mig– perquè qualsevol problema podria complicar-li les coses en la classificació de 2RM. Va superar les especials sense problemes malgrat la forta calor que feia i va acabar com divendres: primer i més líder en la seva categoria. «M'hagués agradat accelarar més el ritme i intentar pressionar els de davant però també era important aconseguir el primer triomf de la segona part de la temporada i hem tirat per aquesta via. Era vital mantenir les aspiracions de revalidar el títol en 2RM i ho hem aconseguit sent conservadors, però era el que havíem de fer», va manifestar Vinyes amb sensacions contradictòries després de la carrera.

DE SER MES LÍDER A ABANDONAR / El cas de Carchat és molt més complex. El pilot del programa de joves pilots de l'ACA va tenir ahir més problemes en un ral·li Príncep d'Astúries que ha tastat amb mil i una experiències noves, d'aquelles negatives que formen els pilots.

Divendres tot va anar sobre rodes i va acabar líder. A sobre el seu rival pel títol en la Copa Suzuki Swift, Pablo Pazó, va acabar setè per problemes mecànics. Això significava que si tot acabava així Carchat seria encara més líder en la classificació general però tot va canviar radicalment quan va rebre una penalització de 40 segons per entrar amb quatre minuts de retard en el control horari per sortir de l'assistència.

Aquella sanció el va relegar al segon lloc, a 19 segons de Pablo Rey i ahir va començar molt inspirat, marcant el millor temps en dues de les tres primeres especials fins que va arribar a Gijón a set segons de Rey. En la recta final el pilot d'Ordino va preferir no atacar el lideratge i assegurar el segon lloc vist que Pazó no remuntava posicions però quan semblava que tot acabaria així en l'última especial el canvi de marxes va deixar de respondre. «Tot es va acabar en aquell moment. Ha estat una pena, després de superar tots els problemes que han anat sorgint», va lamentar-se. L'Espanyol continuarà per a Vinyes el 8 d'octubre i per a Carchat, el 4 de novembre.