PUBLICITAT

Mateu exigeix sacrificis «personals» i «proporcionals» per sortir de la crisi

  • El Síndic considera que és l'hora que aquells que més poden «ofereixin mà estesa als més necessitats»
C. G. / E. A.
CANILLO

Periodic
Martí i Mateu conversen abans d'iniciar l'homilia, sota la mirada de la Subsíndica Mònica Bonell, ahir. Foto: TONY LARA

Actuar. Tots i a la mesura de les possibilitats de cadascú. Aquest va ser el missatge llançat ahir pel síndic general, Vicenç Mateu, en el discurs inaugural dels actes de celebració de la Diada de Meritxell. Mateu va tenir reivindicacions directes per la classe política, però també per la classe benestant. La situació en la que es troba el país, va assegurar, «requerix que siguem capaços de mostrar la nostra capacitat solidària, fent-ho tots i cadascú segons les pròpies possibilitats», va reclamar. En aquest sentit va exigir sacrificis «personals» i també «proporcionals». Unes demandes que encaixen en un context europeu en el qual comencen a aplicar-se mesures (en alguns casos voluntàries d'entre els propis afectats), perquè els més rics paguin més a l'Estat.

El missatge llançat pel síndic va ser recollit per l'alta esfera política. Tant el cap de Govern, Toni Martí, com el president del grup socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, van aprovar les paraules de Mateu. El primer va compartir que les grans fortunes cal que facin «un major esforç», malgrat que va voler defugir de valorar si aquest esperit s'ha de traduir en canvis legislatius. Això sí, va parlar d'«accions responsables» per reactivar el país. Aquestes accions, en el cas del Govern, començaran a veure la llum les properes setmanes.

Bartumeu, per la seva part, va definir el missatge com «positiu», tot i que va deixar entendre que aquests conceptes ja els havia expressat ell en una tribuna publicada EL PERIÒDIC, aquest dimecres.

APARCAR ELS «JO» / En les demandes més adreçades directament a l'esfera política, el síndic va fer una crida a «aparcar els jo, jo, jo», a «no escapolir-se de les pròpies responsabilitats» i a no perdre el temps «en discussions reiteratives i estèrils». És a dir, evitar «la política en minúscules». Mateu va recordar que el país ha sortit ja de l'època dels pioners, entrant de ple a «l'Andorra dels hereus». És a tots ells a qui els correspon «mantenir la casa i millorar-la».

I tot, perquè la complicada situació que viu el país, fruit d'haver estat «endormiscats en una conjuntura favorable, instal·lats en les rendes del passat», caldrà que se solucioni des de dins, tenint en compte que el Principat no disposa del coixí de la UE ni, com a conseqüència, de l'Alemanya d'Angela Merkel. És a dir, si no s'actua amb celeritat les conseqüències poden ser dramàtiques «a la manera del trapezista a qui no afecta el vertigen i actua sense xarxa». I les metàfores no es van quedar aquí: «No podem continuar tocant com l'orquestra del Titànic quan l'atzucac és cada cop més a prop».

alta participació ciutadana / El discurs del síndic va ser el punt de partida de la jornada de Meritxell. Posteriorment a la visita a Casa de la Vall, les personalitats polítiques van pujar fins al Santuari per escoltar l'homilia del copríncep episcopal i arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives. Vives també va fer una crida a la solidaritat, a més demanar continuïtat a la recent celebrada Jornada Mundial de la Joventut, expandint la fe i l'amor entre els joves creients.

A més de les personalitats, centenars de ciutadans van presenciar la missa. I part d'ells van celebrar la tradicional ballada de sardanes posterior a l'homilia.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT