PUBLICITAT

Divendres 14 d'octubre, la data màxima per presentar candidatures

  • Només els cònsols majors d'Ordino, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany poden repetir en el càrrec
C. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un home diposita els seus vots, durant les darreres eleccions. Foto: ÀLEX LARA

ja hi ha data oficial per a les Eleccions Comunals 2011. Serà el proper 4 de desembre, tal i com va informar-ho i consultar-ho dimecres el cap de Govern, Toni Martí, a la resta de l'equip de l'Executiu. Posteriorment Martí va informar de la data fixada als representants de les diferents institucions del país, així com partits polítics. Comença per tant una carrera de menys de tres mesos per definir qui seran els set cònsols del Principat els propers quatre anys. Una carrera que agafarà especial intensitat a partir del divendres 14 d'octubre. Aquesta data serà la darrera perquè els aspirants puguin presentar els seus equips i candidatures. Unes setmanes abans, a principis del mes vinent, el BOPA publicarà oficialment el decret de convocatòria d'eleccions.

És a dir, el curs polític va donar el tret oficial de sortida ahir, durant la Diada de Meritxell, i ho va fer de manera accelerada. En poc més d'un mes quedarà definida la lluita comunal i a partir de llavors serà el torn dels actes, mítings i campanya per intentar posicionar la ciutadania cap a un costat o altre. Tal i com dicta la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum, la campanya electoral en sí «no podrà ser inferior a deu dies naturals, ni superior a quinze dies naturals». Tenint en compte que s'acostuma a allargar-les al màxim, tot apunta que l'enganxada de cartells que dóna el tret de sortida oficial es produirà diumenge 20 de novembre. Queda un mes i mig.

Martí va justificar ahir la decisió d'establir aquest 4 de desembre com a jornada d'eleccions comunals tenint en compte la posició del següent diumenge, 11 de desembre. «Ens trobaríem al final del pont», un cap de setmana en què s'acostuma a inaugurar la temporada d'esquí i que omple de turistes el país. Sobretot d'espanyols ja que el seu pont de la Puríssima s'allarga més, per coincidir amb el de la celebració de la Constitució. Per aquest enfoc més turístic del cap de setmana de l'11, i també tenint en compte que una part de la ciutadania aprofitarà el pont per marxar del país, el cap de Govern va optar per avançar-ho una setmana. I tenint en compte la proximitat, va preferir avançar-se a la publicació del decret per donar temps als partits i candidats a organitzar-se, va explicar ahir.

Altres dates destacades d'aquesta nova campanya d'eleccions (la segona de l'any) és el proper 30 de setembre, data màxima perquè els Comuns pengin les llistes provisionals d'electors. Tres dies hàbils després de la publicació al BOPA del decret d'eleccions, aquests llistes ja hauran de tenir un caràcter definitiu. Les eleccions de fa quatre anys van fixar els electors en 19.304. Aquest mateix any, per les nacionals, la xifra va pujar fins als 20.298.

cònsols que no seguiran / Pel que fa a les llistes comunals, hi ha una sèrie de noms que no podran repetir participació. Tal i com marca la llei els cònsols menors i majors no poden estar més de dos mandats ocupant els seus càrrecs. És el cas del cònsol de Sant Julià, Josep Pintat, del d'Encamp, Miquel Alís, del de la Massana, Josep Maria Camp, i del de Canillo, Enric Casadevall. Tampoc poden repetir com a cònsols menors l'encampadà Gabriel Dallerès, el massanenc Josep Maria Garrallà i el lauredià Enric Sangrà.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT