PUBLICITAT

Els nous horaris comercials, a punt per la Diada de Catalunya

  • Les escoles bressol i els centres d'activitats no han programat treballar més hores
LAIA F. MAROT
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una de les llars d'infants d'Andorra la Vella. Foto: TONY LARA

Els nous horaris comercials entren avui en vigor i els comerços ja els podran aplicar aquest cap de setmana, coincidint amb la festivitat de la Diada de Catalunya. Així doncs, s'ha seguit el calendari marcat pel Govern, que tenia com a objectiu posar en funcionament la nova Llei a principis de setembre per tal d'aprofitar «alguns dies de temporada alta», tal i com va dir el ministre d'economia, Jordi Alcobé, quan van aprovar la modificació.

La Llei 92/2010, del 16 de desembre d'horaris comercials i de dret al descans setmanal en diumenge per a les persones que treballen en el comerç, va ser modificada el 12 d'agost per la Llei 7/2011, però no es va publicar al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra (BOPA) fins el dimecres passat, ja que abans havia d'estar sancionada pels Coprínceps, que ho han fet dins els terminis establerts.

La modificació de la Llei d'horaris comercials permet, entre altres mesures, l'obertura de les 7 a les 22 hores amb un màxim de 84 hores setmanals. Els dies d'obligat tancament passen a ser quatre, amb l'eliminació del dia 1 de maig. A més, el 14 de març, dia de la Constitució, es podrà obrir excepcionalment quan s'escaigui en període d'afluència turística. Aquest text va ser aprovat el passat 12 d'agost amb els vots favorables dels consellers demòcrates i els vots en contra dels socialdemòcrates, que es van mostrar molt crítics amb la modificació ja que consideren que deixarà els petits i mitjans comerços en desavantatge perquè no podran competir amb els horaris marcats per les grans superfícies. A més, creuen que dificultarà la conciliació laboral i familiar. En aquest sentit, en el seu moment el PS va parlar d'acompanyar la llei de més oferta de serveis pels treballadors, tan pel que fa a l'ampliació del transport com a la de l'horari de les escoles bressol; de moment, però, res sobre la taula.

LES ESCOLES BRESSOL/ El mes de juny, en ple debat per la nova llei es va comentar la possibilitat d'ampliar els horaris de les escoles bressol, mesura que afecta directament als comuns, responsables de les llars d'infants. La cònsol major de la capital, Rosa Ferrer, va comentar que era un tema «que s'hauria de parlar».

Ara per ara cap de les escoles bressol tancarà més tard de quarts de nou, ni tan sol les privades. Segons Trini Marín, consellera de Gent Gran i Infància d'Escaldes-Engordany, creu que l'horari acostuma a ser suficient perquè normalment els dos pares no es dediquen al comerç, i s'ho poden combinar, «de totes maneres,dins l'espai lleure podem mirar de donar servei fins a les 21h en cas que els dos pares treballin i ho necessitin». La parròquia d'Encamp tampoc ha ampliat el seu horari de l'Àrea de Jovent, però segons la consellera de Joventut i Esports Elisabet Pirot, «si ho sol·liciten molts nens, podem mirar d'ampliar horaris». Així doncs, hi ha la possibilitat que els horaris comercials influenciïn en els horaris de servei de les escoles bressol, però no se sabrà fins la seva plena implantació.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT