PUBLICITAT

El 68% dels alumnes del Lycée escull estudiar a França

  • Un inspector d'Educació s'encarrega de la formació i avaluació del professorat
LAIA F. MAROT
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Michel Maginot mostra la biblioteca del nou local de la delegació, ahir. Foto: TONY LARA

Aquest mati s'inaugura el nou local de la Delegació d'Ensenyament Francès a Andorra. Tot i que l'equip hi està instal·lat des de l'1 de gener, Michel Maginot, el Delegat d'ensenyament, va explicar que esperaven poder rebre la visita d'algun representant francès per inaugurar. Finalment, Christian Philip, Rector de l'Acadèmia de Montpellier, és l'encarregat de dur a terme la tasca. Philip és el responsable de l'ensenyament francès al Principat, l'intermediari del Ministeri d'Educació francès a Monpellier i a Andorra, i l'encarregat de triar els professors i de buscar finançament. Per a Maginot «que vingui aquesta personalitat, malgrat la seva atapeïda agenda, demostra la importància que li dóna a Andorra».

La inauguració, però, no és l'única missió del rector, ja que també ve al Principat per«reunir-se amb la ministra d'Educació i per nomenar el nou director del Lycée Compte de Foix»,ja que l'anterior s'ha jubilat aquest any.

A l'acte hi esta convidada tota la classe política del país, «malauradament, coincideix amb el Consell de Ministres i molts no hi podran assistir»,

AUGMENT D'ALUMNES A FRANÇA / Maginot va dir que aquest any tenen inscrits al sistema francès 3.500 alumnes, 2.000 a primària i 1500 al Lycée, «amb previsions d'arribar a 1600», ja que les últimes inscripcions arriben a principis de curs, que comença el pròxim dilluns. El delegat va destacar l'especial satisfacció de la delegació d'aquest any, perquè és la primera vegada que alguns alumnes del batxillerat andorrà estudien a França. A més, des de fa tres anys no han parat de créixer el nombre d'alumnes del Lycée que escullen universitats franceses, «el 2008 eren el 30%,aquest any ja representen un 67,8%»; per el delegat «aquest és un èxit que ens empeny a seguir fent esforços juntament amb el Govern».

Segons Maginot, el fet que la majoria d'alumnes escullin anar a estudiar a Barcelona és una qüestió de mentalitat, «per temes culturals i geogràfics, ja que és més accessible, però també perquè és té la impressió que els exàmens són més fàcils». Ara bé, «el que té França són les bones condicions econòmiques; ja que es donen moltes ajudes i els estudis són gairebé gratuïts».

Entre les noves formules per incentivar els estudis a França, la delegació treballa per «concentrar tots els estudiants a Toulouse, on ja van la majoria, i crear un bon transport i evitar que alguns es quedin aïllats».

NOVETATS / El local compta amb una Biblioteca, «que poden utilitzar tan professors com alumnes de primària», una sala per fer videoconferències i una nova plaça, la de l'inspectora, que romandrà a partir d'aquest curs de manera permanent a Andorra, i s'encarregarà de la formació i l'avaluació del professorat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT