PUBLICITAT

Més d'un miler de persones donen l'últim adéu a la fundadora de Júlia

  • El món polític i econòmic destaca la figura de la dona com a pionera i transformadora de l'economia andorrana
P. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Familiars, amistats i representants del món polític, econòmic, cultural i social d'Andorra van omplir l'església de Sant Pere Màrtir de gom a gom, ahir.
Foto: TONY LARA

Els tocs a dol de les campanes de l'església de Sant Pere Màrtir d'Escaldes-Engordany converteixen el remor de més d'un miler de persones en silenci. El taüt i la comitiva que li segueix ja hi és present i es disposen a entrar al temple. El cos de Júlia Bonet Fité, al centre, és acompanyat per un cercle proper de la família, les tres filles i néts i també d'amistats. El cercle més ampli el forma tota la classe política, social i econòmica del país, però també molts dels treballadors que amb la seva presència rendeixen l'últim homenatge a la dona que es va atrevir en moments adversos (més difícils que els d'ara) a crear un imperi dins del sector del comerç, i més en concret de les perfumeries.

L'església no va poder acollir tot el públic assistent i molta gent es va haver de quedar fora del temple on també va poder escoltar la missa. En l'homilia, la filla gran de la difunta, Anna Maria Zamora, va tenir unes paraules en record de la seva mare destacant, en un primer moment, la seva figura com a dona lluitadora, i també com una empresària que va contribuir a transformar Andorra «amb un sacrifici enorme, primer fent de perruquera, i després amb una botiga de perfums», acabant una trajectòria d'èxit amb la gran empresa que porta el seu nom.

La filla gran també va destacar la seva faceta, no menys important, com «a mare extraordinària de la família». Les paraules, plenes d'estima i de tristesa per l'adéu, també la van recordar com a generosa amb els seus treballadors. La filla va donar el seu punt i final remarcant que a partir d'avui l'empresa continuarà desenvolupant-se amb «l'energia i l'enginy» heretat per la seva mare.

Mossèn Jaume d'Escaldes va subratllar la figura de Júlia Bonet com «una dona de fé, creient i practicant».

UN EXEMPLE A SEGUIR / Des de la patronal, els seus representants van elogiar la figura empresarial qualificant-la com un exemple a seguir. El secretari de l'Empresa Familiar d'Andorra (EFA), Joan Tomàs, va destacar Júlia Bonet com una peça clau en «el valor transformador de l'Andorra moderna», a més va remarcar que era «una persona que estimava Andorra i que creia en Andorra», també ara en aquests moments difícils.

Xavier Altimir, en nom de la CEA, va elogiar la difunta com una «figura pionera que va començar pràcticament des de zero i ha creant un imperi en el comerç, i més concret en el sector de la perfumeria». Altimir la va assenyalar com un exemple a seguir «perquè la gent s'animi a crear empreses».

Per la seva banda, el cap de Govern, Toni Martí, també la va posar com un exemple a seguir perquè amb la seva absència «ens dóna un missatge molt clar que se'n podem sortir. Ella va treballar en una Andorra més complicada que la d'ara», va dir. Martí, qui va presenciar el soterrament des de fora del temple, va assenyalar-la com un referent d'un economia que començava.

La fundadora de les perfumeries Júlia va tenir ahir un comiat amb una alta representació política d'alt nivell. A més del cap del Govern hi van ser presents ministres de diferents àrees, com el de Cultura, el de Turisme, el d'Interior i el d'Exteriors. A més del cap de l'oposició, Jaume Bartumeu i d'altres càrrecs comunals. Importants empresaris i empresàries del país també van acompanyar els familiars de la difunta.

Després de dos dies de tancament pel dol les perfumeries Júlia del país tornen obrir avui les seves portes amb el nom de la que les va crear que ara descansa en pau al cementiri del Pessebre d'Escaldes-Engordany.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT