PUBLICITAT

La Policia investiga una desena de delictes a les xarxes socials

  • L'augment d'accés a internet incrementa el nombre d'estafes, usurpacions d'identitat i també amenaces de mort
P. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un menor participa activament a la xarxa social facebook a través d'un ordinador personal. Foto: ELISENDA PONS

El timo de la estampita ja no té format de cartronet, ara però amb les noves tecnologies s'ha disparat tot un ventall per fer estafes via internet. Des de l'àrea de delictes tecnològics de la Policia han detectat que s'han produït un augment de delictes en les xarxes socials, en els que es fa un ús il·legal del perfil, i inclús s'utilitzen per fer amenaces. De fet des d'aquest departament tenen en curs d'investigació una desena de denúncies moltes d'elles relacionades amb el Facebook i altres xarxes socials. La Policia coneix que hi ha més casos però que no es denuncien per diverses raons i adverteix que cal ser prudents en la informació personal que cedim a les xarxes per tot allò que pot comportar.

A les xarxes socials i a través de programes suficientment accessibles es poden accedir a les identitats i a les contrasenyes personals utilitzades en les xarxes socials i també en els correus personals. Es tracta de correus que podem rebre que ens donen un link, i només clicant estem obrint la nostra identitat.

Segons expliquen des d'aquest departament els delictes no són nous, ja existien però han canviat el format i la via per on es realitzen. Hi ha diversos tipus d'estafes, algunes elaborades per xarxes o gent experta que es fan passar per una empresa u ONG i que ens contracten per formar part del seu equip. Envien diners i ens ofereixen quedar-nos amb una part en concepte de comissió, l'altra ha de ser enviada per una empresa especialitzada en enviaments de diners i coneguda. Sense donar-se compte podem ser víctimes i al mateix temps formen part d'un delicte, a l'acceptar els diners que provenen d'un fet delictuós i som estafats a l'assabentar-nos que els diners rebuts han estat per xecs falsos i se'ns són descomptats .

POC DENUNCIABLES / Depèn de la quantitat estafada i de com s'ha produït aquests tipus de delictes són poc denunciables, sobretot per vergonya de la víctima. Sense que hi hagi un perfil determinat, la Policia sí que ha constatat que les dones són les que més s'atreveixen a denunciar.

Les quantitats estafades són molt variades. Pel que fa a les utilitzacions de targetes de crèdit són menors a 5.000 euros, per poder fer diferents extraccions. Pel que fa a falsos anuncis de venda de producte com cotxes la xifra pot ascendir als 10.000 euros, i pel que fa al delicte d'implicació en empreses i ONG amb l'enviament de diners pot rondar al voltant dels 5.000 euros.

El departament de delictes tecnològics de la Policia del Principat que a més d'investigar aquest tipus de delictes tecnològics dóna suport a altres àrees policials com la d'estupefaents amb la investigació del tràfic de drogues per internet o el del blanqueig de diners per la recuperació de dades, està format únicament per dos agents i un cap.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT