PUBLICITAT

Les condicions d'adopció de les famílies monoparentals

  • Els països del conveni no els permeten adoptar infants menors de 8 anys
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una reunió amb l'ICAB Filipines, empresa privada que gestiona adopcions. Foto: EL PERIÒDIC

Actualment el Principat disposa de convenis d'adopció amb quatre països, República Dominicana, República Eslovaca, Filipines i Colòmbia, però cap d'ells permet que les famílies monoparentals puguin adoptar menors de vuit anys, segons va informar ahir l'ANA. De fet, només Colòmbia i Filipines permeten que les famílies monoparentals optin a l'adopció, però sempre per a nens majors d'aquesta edat, i aleshores les característiques per aconseguir la valoració d'idoneïtat són diferents a les que es demanen per a una família que vol adoptar un infant més petit. Pel que fa a les parelles de fet, tampoc tenen les mateixes opcions que els matrimonis, ja que només poden adoptar nens de Colòmbia.

Les diferències / Totes les famílies que volen iniciar un procés d'adopció han de complir uns requisits mínims, han de fer un curs de formació i han de superar una valoració d'idoneïtat. Una de les característiques bàsiques per poder optar a aquesta opció de paternitat és la de formar part d'una parella heterosexual. No es tracta d'una imposició d'Andorra, sinó que els països amb els que hi ha convenis ho exigeixen així.

D'una banda, les parelles homosexuals no estan contemplades en els convenis que existeixen amb Colòmbia, República Dominicana, República Eslovaca o Filipines. En cas que volguessin adoptar ho hauria de fer només un dels dos membres com a família monoparental, i tot i així, si posa en coneixement del servei d'adopcions que és homosexual, aquests ho hauran d'incloure a l'informe i per tant es desestimarà la sol·licitud.

Però ni tan sols com a família monoparental les opcions són gaire àmplies. Una persona que vulgui adoptar des d'Andorra haurà de fer la demanda per a un nen de Colòmbia o Filipines, ja que els altres dos països amb conveni no ho accepten, i aquests dos només permeten l'opció per als nens majors de vuit anys. El cas és que a Colòmbia hi ha més de 8.000 nens majors de set anys als orfenats, i per això faciliten la seva adopció, però no a qualsevol persona.

Per poder tenir un nen de vuit anys cal que l'adoptant compleixi unes característiques concretes, ja que des del servei d'adopció avisen que la seva integració és més difícil perquè «pot haver estat maltractat, abusat, mai ho pots saber». Així, la responsable del servei d'adopcions, Ruth Mallol, va explicar ahir a l'ANA que algunes persones que es plantegen adoptar soles, «quan els dius que ha de ser un nen de vuit anys ho veuen complicat», i és que apunta que «ja se suposa que criar sola a un fill és més difícil, i més si és gran». Així doncs, les opcions per aquestes famílies queden molt reduïdes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT