PUBLICITAT

El 85% dels casos de l'ADA són famílies monoparentals

  • Creix el nombre de mares solteres i dones separades o en procés de separació que no arriben a final de mes
LAIA F. MAROT
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
A l'esquerra, una dona portant nens a l'escola. A la galeria, Elvira Gil, la mediadora de l'Associació de Dones d'Andorra. Foto: TONY LARA

Crisi econòmica n'hi ha per a tothom, però sempre existeixen uns col·lectius més perjudicats que els altres. Segons Elvira Gil, la mediadora de l'Associació de Dones d'Andorra (ADA), dels 65 casos que ha tractat al llarg d'aquest 2011, el 90% són dones que acudeixen a demanar assessorament i ajuda perquè tenen problemes econòmics. És més, un 85% són mares solteres o dones separades, o bé en procés de separació, que no tenen recursos per arribar a final de mes.

«Les preguntes més habituals són: quins processos han de seguir per demanar beques o una ajuda per pagar els llibres de l'escola dels fills, si les podem ajudar a trobar feina, o tenim borsa de treball – que no en tenim-, o també si els hi podem buscar pisos de lloguer». Elvira Gil va explicar que «des de l'associació fem el que podem per ajudar-les, utilitzem molt el boca a boca». La mediadora de l'ADA va remarcar que la societat andorrana ha de prendre consciencia de que actualment, «hi ha gent al Principat que està desesperada i que passa gana i que les organitzacions com Càritas no donen a l'abast».

ELS PERFILS / En el context actual, hi ha situacions que, «degraciadament», es repeteixen sovint. «El perfil de dones que tenim és divers, però les que ens contacten per problemes econòmics acostumen a ser mares de família, amb dos o tres fills, i que els han de pujar soles perquè s'han divorciat i el pare no els hi passa la pensió o ha desaparegut». Gil va afegir que moltes d'aquestes dones abans es dedicaven a la neteja i feien hores en cases particulars i que «aquest servei amb la crisi té menys demanda i, per tant, cada vegada tenen menys ingressos».

Altres dones que recorren a l'ADA «provenen de famílies en les quals abans el marit es dedicava a la construcció i ara s'han quedat sense feina i no tenen prous recursos per mantenir els fills». Per nacionalitat, la majoria són espanyoles i portugueses, i només algunes de franceses.

Gil va explicar que gairebé tots els casos els deriven a les treballadores socials de la parròquia, i l'ADA fa la funció de mediadora per agilitzar els tràmits. Les treballadores analitzen la situació i busquen les ajudes necessàries. De totes maneres, Gil va explicar que s'ha trobat en casos extrems en els quals s'ha vist obligada a intervenir, «com una dona que no podia pegar els medicaments i ja mateixa els hi vaig anar a comprar a la farmàcia».

Per la mediadora és molt important que, en la situació de crisi actual en que les organitzacions humanitàries cada vegada tenen menys pressupost, hi hagi «un control més estricte» en la selecció de les persones a les quals s'entreguen ajudes des de Govern, ja que «des de serveis socials s'està donant ajuda a gent que no ho necessita tant com d'altres que no la reben».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT