PUBLICITAT

Els deures del Govern d’aquest mes

  • Comença el curs, i el mes de setembre està ple de promeses d’accions claus per part dels governants
  • Es tracta de compromisos que des de l’Executiu s’han marcat com a prioritaris en una agenda que cal recordar
deures de govern

PEPA GALLEGO
ESCALDES-ENGORDANY
Setembre. Finalitzen les vacances escolars i també les polítiques. Comença el curs i l’agenda de projectes polítics anunciats. Abans de l’estiu i amb la seva excusa es posposa tot per a setembre. Altres promeses que no tenen tant clar el seu acompliment s’ajornen fins un termini més indeterminat, la tardor. Sigui el mes o l’estació de l’any, el cas és que a l’hemeroteca i en la memòria de molts ciutadans està que el mes que ahir va començar serà molt important per totes aquelles promeses que els polítics, i més en concret, aquells que tenen ara el mànec a la mà han dit que faran. Des de l’aplicació de la llei d’horaris comercials que es preveu per a la setmana vinent, a altres reformes concretes de la CASS, com el cobriment de la seguretat social per als estudiants majors de 25 anys i la solució per als autònoms, així com la presentació a tràmit parlamentari de la llei de tribut sobre valor afegit i modificacions d’altres impostos, són entre d’altres qüestions, canvis que la societat andorrana viurà a partir d’aquest mes.

Més fàcil per als comerciants

Si mirem per sectors, el del comerç és el que viurà un dels canvis més importants. La liberalització horària o ampliació fins les 22 hores d’obertura d’establiments serà una realitat a partir de la setmana vinent. Una reivindicació que els comerciants han reclamat des de fa anys i que ara es posarà en marxa, això sí sota el punt de mira dels sectors implicats, i crítics per veure com evoluciona aquesta «liberalització», com s’ha dit, d’horaris comercials. Però no només viurà aquest canvi un dels principals motors de l’economia andorrana. A més per a aquest mes està feta la promesa de tirar endavant la simplificació d’obertura de comerços i les exempcions fiscals que els comuns de les set parròquies han de treballar de la mà del Govern perquè s’apliqui el més aviat possible.
Frenar dèficit de la CASS

La modificació del sistema de la CASS vol emprendre a finals d’aquest mes un conjunt de mesures concretes per tal de fer camí cap a l’estalvi i contenció de despesa d’aquesta caixa, que espera per l’any vinent més de 40 milions d’euros de dèficit. Així doncs, tal i com va anunciar el passat dimecres el ministre portaveu del Govern, Jordi Cinca, es preveu que a finals d’aquest mes s’apliquin diverses mesures que tindran a veure en la variació del bàrem de cotització per als autònoms i també en el cobriment per als estudiants majors de 25 anys. A més d’altres que encara no s’han avançat però que Cinca va dir que es tracta de mesures a curt termini. Modificacions que seran el preàmbul d’aquell debat d’estat que s’espera per a la tardor, sense determinar data, i on sí que es preveu plantejar reformes més estructurals de la Caixa Andorrana de Seguretat Social. És en aquest debat, on té cabuda, segons manifesten des de l’Executiu, el plantejament de l’ampliació o no del copagament.

L’IVA andorrà

En l’àmbit legislatiu, i prèviament en el parlamentari, el mes de setembre també hi marca grans fites. La llei del Tribut sobre el Valor Afegit (TVA), així com les modificacions de l’impost de societats i de la renda dels no residents, es presentaran a tràmit parlamentari durant aquest mes, amb la voluntat de que s’aprovin al desembre. Així ho va manifestar el mateix cap de Govern, Toni Martí, al president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, en la visita realitzada durant aquest passat juliol a Madrid.
Pel que fa a altres lleis que es preveu modificar com és la de la Funció Pública, aquest mes també es té prevista la reactivació d’aquest debat amb els responsables comunals.

Línies del pressupost del 2012

El proper dia 15 l’agenda de l’Executiu té marcat tenir les dades del pressupost de l’any vinent per poder analitzar-les durant la segona quinzena i poder redactar el projecte i la memòria, així ho va avançar el passat mes d’agost el ministre de finances i Funció Pública. Aquest punts suposa tenir tot el llistat d’inversions i de contenció de la despesa. Entre d’altres caldrà saber si la redacció de projectes com el de l’escola de Canillo estan contemplats.

Conclusions taules de turisme

El seguit de reunions que el ministre de Turisme, Francesc Camp ha mantingut amb la resta dels sectors implicats en el sector i també amb els responsables comunals tindrà una presentació de les conclusions durant aquest mes. Amb elles es pretén definir l’estratègia turística per als propers anys.
En altres àmbits com l’agricultura també s’ha marcat a l’agenda tenir enllestida la Identificació Geogràfica Protegida per tenir aquest segell a punt per a la venda de la carn d’Andorra.

De cara a la tardor

Molts polítics tenen por de marcar dates concretes i prefereixen optar per l’estació de l’any com una definició més indeterminada del temps. La tardor però, també comença a finals d’aquest mes, i també són molts els compromisos a reprendre durant l’inici d’aquest curs polític.
Entre d’altres, es vol que sigui operatiu el Pla de Gestió de la Vall del Madriu. Després dels tràmits parlamentaris a seguir i a l’espera de la declaració de la Unesco, el Govern vol que s’engegui aquest pla que no ha estat exempt de crítiques.
Tal i com s’ha anunciat aquesta setmana el debat d’estat de la reforma íntegra de la llei de la Seguretat Social omplirà pàgines dels periòdics en els propers mesos.
Per altra banda, el ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, va manifestar que es té prevista l’aplicació d’un pla d’accions per a l’obertura econòmica del país. Des de l’Executiu ja es va avançar que aquestes reformes pretenen multiplicar les 65 inversions estrangeres que s’han anat assentat des de finals del 2008 quan es va activar la primera obertura.
Altres promeses ha estat la presentació dels primers esborranys de la tant desitjada llei del comerç, que una vegada més està en l’apartat indeterminat de l’agenda.
No només els polítics de l’Administració central, sinó també els comunals tenen que fer front als compromisos adquirits, al menys als que tenen dates marcades. A Encamp amb la negociació per adquirir el Prat Gran, el de la Massana amb l’aprovació del pla parcial per a l’Arxiu Nacional, Escaldes amb l’obertura del CIAM i el de la capital per al Pla Especial del Centre Històric, per exemple. Una agenda completa per començar a complir des de ja.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT