PUBLICITAT

Segura: «Hem perdut competitivitat, la qualitat dels serveis és insuficient»

  • El directiu bancari apunta la mala gestió de la riquesa en època de bonança com a causa de la recessió
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Segura se saluda amb Martí sota la mirada d'Albert Pintat, ahir abans d'iniciar la ponència. Foto: TONY LARA

l' economista i director general adjunt del BancSabadell d'Andorra va radiografiar ahir detalladament la situació econòmica del país, causa d'una mala gestió en el passat i d'una manca d'actuacions concretes en el present, va assegurar. En el marc de la Universitat d'Estiu, Segura va resumir en cinc punts els elements que han portat el país a una situació d'endeutament de les administracions i de penúries empresarials. Entre ells, la «pèrdua de competitivitat» de l'economia andorrana, conseqüència, entre d'altres, d'un estricte sistema de quotes que ha comportat «una qualitat dels serveis insuficient». Les poques inversions dels empresaris als negocis també han generat pèrdua competitiva.

L'economista culpa de la crisi, a més, al boom immobiliari en el que van emmirallar-se públics i privats durant 20 anys (anteriors al 2005). La bonança no va deixar entreveure la «degradació que hem viscut del turisme i comerç, l'arbre no ens va deixar veure el bosc», va manifestar. Va ser el sector immobiliari el que va generar una riquesa al país la qual «no es va percebre que no podia durar per sempre». Entre ells, el Govern i els comuns, va criticar Segura, que van créixer més que els propis ingressos, fet que va comportar l'endeutament actual.

Finalment, Segura va assenyalar com a darrer aspecte influent en la situació de crisi actual la «quasi inexistent inversió estrangera, no tant pel capital de fora, sinó per la falta d'idees» que aquest element ha comportat.

En aquests ítems hi ha els orígens de la complicada situació actual. Però Segura va avançar també alguns apunts per sortir-ne. Entre ells no hi figuren el que esperen molts estats propers: El rescat de la UE. Segons el directiu bancari «a Andorra no ens podem coordinar amb ningú ni comptar amb ningú». La dimensió reduïda del Principat enfront la gran majoria dels països és a la vegada, però, un valor afegit, «el nostre marge d'actuació és reduït, però a la vegada amb poca cosa que realitzem n'hi ha prou», va assegurar.

LES SOLUCIONS A LA CRISI / Segura va manifestar davant una atapeïda sala del Centre de Congressos (plena també de personalitats polítiques) que les administracions han de ser més «rigoroses amb la despesa» i que cal oblidar-se de fer polítiques expansionistes. Tot al contrari. Va apostar per aturar durant uns anys la inversió per frenar l'endeutament generat aquests anys i per «racionalitzar l'estructura administrativa del país».

D'altra banda, l'economista va reclamar una política fiscal més definida (que no més àmplia), tenint en compte que no se li ha donat «el vessant estratègic necessari». Finalment, i tenint en compte aquesta dimensió petita del Principat va apostar per cercar microoportunitats i macroactivitats. És a dir, no invertir en grans activitats, sinó en petites que aportin un valor afegit ara inexistent.

Però tot s'ha de fer de manera immediata. Segons Segura, «la crisi actual és destructiva», motiu pel qual cal actuar ja. I de manera col·lectiva, establint «un full de ruta amb accions concretes. Un aspecte que en èpoques de bonança econòmica va ser inexistent, segons Segura, ja que es treballava sempre sense dimensió de llarg termini.

El missatge directe va ser agafat en primera persona per part dels que han de prendre la iniciativa: El cap de Govern, ministres i polítics comunals que ahir seien al Centre de Congressos.

De fet la reclamada celeritat ha de ser una manera també d'intentar lluitar contra la desconnexió actual que hi ha entre governs i ciutadans. El motiu, «els Governs no saben que fer o no poden fer el que voldrien fer». I la ciutadania, per la seva part, no entén per què els Governs no fan res per sortir de la crisi actual.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT