PUBLICITAT

Font titlla el SAAS de «paràsit» del sistema i planteja eliminar-lo

  • El PS proposa revisar el funcionament de l'ens abans de modificar el que paguen els usuaris de la sanitat
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El vocal socialdemòcrata Jordi Font i el president del PS, Víctor Naudi, compareixen davant dels mitjans, ahir Foto: TONY LARA

El Partit Socialdemòcrata (PS) considera que, abans de modificar el percentatge del que paguen els usuaris de la sanitat pública i el que aporta la CASS en cada acte mèdic, caldria analitzar les funcions del SAAS i replantejar-se si aquest organisme és realment necessari o si, per contra, el Ministeri de Salut podria assumir-ne les competències. En declaracions d'ahir als mitjans de comunicació, el president del PS, Víctor Naudi, va apostar obertament per «replantejar el funcionament del SAAS en un sentit positiu, entenent que es tracta d'un prestador de serveis que passa les factures a la CASS i que potser s'hauria de pensar si passa o no passa determinades factures». Força més contundent va ser el company de files Jordi Font, vocal del comitè executiu dels socialdemòcrates, que no va dubtar a titllar el SAAS de «paràsit» de la CASS.

«¿Cal un intermediari entre l'Hospital i la CASS?». Aquesta és una de les preguntes que Jordi Font va llançar a l'aire. Segons el vocal socialdemòcrata, la relació entre la CASS i la sanitat pública ha atret un seguit de paràsits al seu voltant, ja que es tracta d'una «bossa molt atractiva», i el que caldria ara és dur a terme una «desparasitació» del sistema. Dit d'una altra manera, Font considera que el SAAS és prescindible: «Jo aboliria el SAAS. Si ja tenim un Ministeri de Salut, ¿per què ens cal un altre òrgan? L'Hospital i els CAP podrien penjar directament del ministeri. ¿Per què cal un subministeri?».

Pel seu cantó, Víctor Naudi, tot i que es va mostrar més moderat en relació amb el SAAS i la seva existència, es va remetre a allò que recull el programa electoral del PS. Unes propostes que passen, bàsicament, per revisar «l'organització, les prestacions i les competències» de l'ens, de manera que es pugui optimitzar el seu funcionament i, consegüentment, s'estalviïn recursos.

EL PREU DE LA SALUT / Font i Naudi es van mostrar d'acord que el preu dels serveis mèdics no és competitiu, cosa que, segons els socialdemòcrates, es pot constatar quan es compara, per exemple, amb determinats serveis que es presten a Barcelona, que allà no requereixen hospitalització i aquí, en canvi, sí que suposen un ingrés de «dues nits».

A banda del SAAS, Font va denunciar que un altre «paràsit» per a la seguretat social és el sistema financer, fent referència a la poca rendibilitat del capital aportat per la CASS als bancs andorrans. En aquest sentit, Font va assegurar que la situació es va començar a corregir fa tres anys. «Voldríem que l'actual consell d'administració de la CASS publiqués el que ens ha raportat tot el capital que s'ha invertit en el sistema financer del país els últims deu anys», va afegir el socialdemòcrata, i va assenyalar que la rendibilitat de l'últim any ha estat del 3,9%. «Sembla ser que és bona i que, de fet, ha millorat els últims tres anys, ja d'abans del Govern socialdemòcrata, però precisament per això voldríem saber què passava abans», va dir.

Per als socialdemòcrates, tant el SAAS com les qüestions financeres són aspectes que cal revisar abans de posar en dubte el sistema actual de pagament dels serveis mèdics que ofereix la sanitat pública.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT