PUBLICITAT

Les truites mortes al riu Valira s'eleven fins a 340 exemplars

  • A la conca nord els experts van constatar ahir un descens notable de població de peixos
P. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un dels tècnics de Patrimoni Natural fotografia un part del riu Valira, ahir Foto: TONY LARA

Encara no es té cap indici oficial que indiqui quina ha estat la causa que ha provocat la mort de gran part de la població de truites al riu Valira, però per les proves constatades ahir podria provenir de la conca del Nord. Ahir els inspectors de Medi Ambient i els tècnics de Patrimoni Natural i banders van estar al llarg de tot el matí inspeccionant el riu, des del seu naixement fins la caserna de Bombers de Santa Coloma que s'ha marcat com un extrem d'on van arribar passat dimecres els peixos morts. La pesca elèctrica efectuada pels banders va poder estudiar la població dels peixos i va constatar que al riu Valira del Nord s'ha donat un descens notable de truites.

Ahir mateix es van retirar mitja dotzena més de truites mortes. El recompte efectuat ahir amb més determinació ha fet elevar la xifra de 200 que es va avançar el passat dimecres pel mateix ministre portaveu del Govern, Jordi Cinca, a 340. Des de Patrimoni Natural es va estudiar la densitat de truites tant al Valira del Nord com al d'Orient en els trams previs a la confluència de les dues conques per acotar el focus de la mortaldat. Al Valira d'Orient, els experts van explicar que s'havien vist nombrosos exemplars cosa que no va passar al del Nord, on els escassos peixos, podrien procedir de l'altra vall, remuntant el riu, segons van apuntar els tècnics.

Aquests treballs en els que van participar el cos de banders es realitzen a través d'una pesca elèctrica on per uns moments poden retenir els peixos per poder tenir un recompte d'ells i per saber si estan vius o morts. Els inspectors de Medi Ambient van fer una inspecció ocular per tot el tram fluvial i no van detectar cap anomalia que expliqui aquest incident mediambiental que afecta a la fauna del riu. A més també van constatar la bona qualitat de les aigües. Des de l'Executiu no s'ha informat de cap mesura més preventiva a prendre ni tampoc de cap sanció a les empreses constructores que treballen en aquest tram del riu afectat. Fins la setmana vinent no es tindran els resultats de les analítiques que poden determinar la causa de la mort dels peixos.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT