PUBLICITAT

Font proposa "desparasitar la sanitat", en referència al SAAS

  • Afirma que s'hauria d'instaurar que la forma de pagament dels serveis de salut fos abonar directament el percentatge que ha d'assumir l'usuari
01092011_ps
El vocal del PS, Jordi Font, i el president del partit, Víctor Naudi, durant la roda de premsa. Foto: TONY LARA
El vocal del Partit Socialdemòcrata Jordi Font ha manifestat aquest dijous que abans de canviar el sistema de la CASS cal "desparasitar-lo". Apunta que el Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS) és un organisme que "ningú sap ben bé quina és la seva utilitat" i que en canvi genera una despesa de funcionament important. Per això, com a opinió personal apunta que es podria "abolir", tot i que el president del partit, Vïctor Naudi, indica que el que cal és replantejar-ne el funcionament. Una altra mesura que es proposa des del PS per reduir la despesa de la CASS és que l'usuari pagui directament la part que li pertoca havent descomptat el que ha de pagar la CASS, ja que així es reduirien els costos dels tràmits.

El Partit Socialdemòcrata ha manifestat novament el seu posicionament contrari a modificar el sistema actual de copagament de la CASS. De fet, el vocal Jordi Font ha volgut aclarir que el sistema actual no és "copagament", perquè no és que el cotitzant pagui una part i l'altra part la pagui la CASS, sinó que "la CASS ho paga amb els diners que el cotitzant ja li ha donat abans", i per això creu que és un sistema que s'ha de poder fer sostenible, i indica que "per a nosaltres és sagrat". Per tant descarta que en el pacte d'Estat previst es pugui incloure aquesta modificació.

Per poder mantenir els percentatges de pagament actuals, Font assenyala que es poden fer altres modificacions al sistema sanitari que reduirien la despesa, i posa com a primer exemple "desparasitar la sanitat". En primer lloc es refereix al SAAS, que el descriu com "una eina experimental de generar depeses", i assegura que no té ben definides les seves atribucions. Per això, el president del partit, Víctor Naudi, indica que caldria reformular-ne el seu funcionament i que tingui la capacitat d'intervenir. Tot i així, Font afegeix com a opinió personal que "jo l'aboliria".

Aquesta és, però, només una de les mesures que proposen. D'altra banda, Font diu que s'hauria d'instaurar que la forma de pagament dels serveis de salut fos abonar directament el percentatge que ha d'assumir l'usuari. El fet que actualment en alguns casos l'usuari hagi de pagar la totalitat del servei i després tramitar que se li retorni el percentatge que cobreix la CASS és, segons Font, una despesa que es pot eliminar. El socialdemòcrata creu que el procés actual "augmenta la despesa, i només se'n beneficia el sistema financer".

A més, el fet que la CASS hagués d'abonar directament una suma important als prestadors de serveis, podria permetre "negociar el preu de les prestacions". En relació a aquest sistema de pagament, que consideren que es podria posar en marxa a curt termini, també recorden la necessitat d'establir les targetes sanitàries que incloguin l'historial mèdic perquè no s'hagin de realitzar proves repetides.

Pel que fa als preus dels serveis sanitaris, Font opina que no existeix un mercat "normal" i per això no hi ha competitivitat. A més, apunta que al sistema andorrà sovint es donen serveis que a altres llocs no es consideren necessaris, com per exemple l'hospitalització en operacions que no requereixen estada a la clínica.

Font també assenyala que "un dels paràsits" que ha tingut el sistema sanitari és el sistema financer, perquè no es treia benefici dels diners que tenia la CASS, però que això ja fa uns tres anys que es va modificar i se n'ha pogut treure rendibilitat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT