PUBLICITAT

Més de 200 truites mortes apareixen al riu Gran Valira

  • Els experts analitzen possibles vessaments d'obres de construcció
P. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un tram afectat del riu Valira on van aparèixer els peixos morts, ahir. Foto: ÀLEX LARA

Ahir al matí experts de Medi Ambient i de Patrimoni Natural van treballar en la retirada de més de 200 truites mortes que van apareixer al riu Gran Valira. El tram que els experts asseguren que és on s'han trobat els peixos sense vida va des de la confluència del Valira d'Orient amb el del Nord i fins la caserna de Bombers de Santa Coloma. Les analítiques de l'aigua ja estan realitzades i en un principi no s'ha detectat cap causa que hagi provocat aquest incident natural. Així ho va confirmar ahir el portaveu del Govern. Jordi Cinca, qui també va explicar que els experts van estudiar si diverses obres de construcció que estan en aquest tram del riu hagin provocat algun possible vessament. Qüestions totes encara per confirmar.

Els resultats de les analítiques trigaran nou dies, mentre des de l'Executiu es vol transmetre un missatge de tranquil·litat ja que amb les proves i anàlisis realitzats ahir no han vist res preocupant que pugui afectar a més fauna del riu o inclòs a la població en si.

De fet des de l'Executiu ahir no tenien prevista cap tipus de mesura de precaució per a la població en general en no detectar cap extrem que així ho indiqui.

TRAM ACOTAT / Per altra banda, el portaveu del Govern també va voler deixar ben clar que el tram està acotat entre els punts del Pont de París i la caserna de Bombers de Santa Coloma. Segons Cinca no es van trobar més truites mortes a la part més alta del riu ni tampoc, a les parts més properes a Sant Julià o la frontera hispano-andorrana. És per aquest motiu que ahir encara no s'havia efectuat cap avís a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, protocol a seguir en cas que es detecti que pugui afectar a les aigües transfrontereres.

Els tècnics i experts de Medi Ambient i Patrimoni Natural van procedir ahir a la retirada de pràcticament la totalitat de les truites afectades per agafar mostres que puguin servir per la investigació. A més també es va procedir a la presa de diferents mostres d'aigua de diversos punts del tram afectat.

«Ara per ara seria gratuït donar qualsevol tipus d'atribució», així de clar va ser el portaveu del Govern quan se'l va preguntar sobre algun possible vessament per part d'alguna de les obres de construcció que estan en aquesta zona. Això sí, Cinca va manifestar que han estat motiu d'estudi perquè encara no hi ha cap explicació que determini quina ha estat la causa d'aquest desastre natural. Durant els següents dies els experts estaran vigilants en la zona per si de cas apareixen més víctimes a la fauna del riu Valira.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT