PUBLICITAT

Crisi global i crisi pròpia

  • El cap de Govern inaugura la Universitat d'Estiu amb un missatge de compromís polític pel canvi
LAIA F. MAROT
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El cap de Govern Toni Martí i la presidenta de la Universitat d'Estiu, Josefina Castellví. A la galeria, Ignacio Ramonet fa la seva ponència, ahir. Foto: ÀLEX LARA

«cal fonamentar el concepte de progrés sobre la idea de la catàstrofe. Que les coses continuïn com abans, heus ací la catàstrofe». Aqueta frase de Walter Benjamin, citada per Toni Martí en el seu discurs inaugural de la 28a edició de la Universitat d'Estiu, resumeix el missatge d'esperança, canvi i renovació que va voler transmetre el cap de Govern.

El Centre de Congressos d'Andorra la Vella va comptar ahir amb un públic nombrós que escoltava atentament les primeres paraules de Temps de crisis: ruptures i perspectives, títol que reb l'edició d'aquest any. Martí va explicar que Andorra, «que ja no és aquell país reclòs entre muntanyes i aïllat del món», no s'escapa de la crisi global i que, fins i tot, en té una de més aguda: «perquè a totes les crisis mundials a casa nostra hi hem de sumar una pròpia: la que ens obliga a repensar el model de creixement per seguir tenint un país pròsper».

El cap de Govern va presentar la situació de crisi com «una oportunitat de crear una situació millor» i va expressar que les crisis provoquen que «ens reinventem», i que això és el que haurà de fer Andorra.

COM AFRONTAR LA CRISI / El cap de Govern es va comprometre a treballar «amb determinació» per tal de fer les reformes que Andorra necessita, «encara que el preu a pagar sigui perdre el càrrec». Va demanar sacrifici per part de tots i va afirmar que el Govern treballarà «amb responsabilitat política» per trobar vies de recuperació i d'innovació. Concretament, el cap de Govern va dir que el canvi de model de creixement que ha d'afrontar el Principat ha d'anar de la mà de l'obertura econòmica i d'aconseguir una «homologació diferenciada», és a dir, estar en igualtat de condicions a l'exterior però conservar i crear avantatges propis.

IGNACIO RAMONET / El primer conferenciant va ser el periodista Ignacio Ramonet, que aquest any exerceix també com a moderador. En la seva ponència, Set utopies per contruir un món millor, Ramonet va seguir la línia del cap de Govern i va transmetre un missatge esperançador.

Segons Ramonet, crear una societat millor no és una utopia. En el seu moment, l'abolició de l'esclavitud, la democràcia o l'alfabetització també semblaven impossibles. «Les utopies no són irrealitzables, es pot millorar la situació però la solució no està en la repetició, sinó en noves propostes que aportin noves perspectives». Ramonet va recordar la importància de mantenir l'Estat del Benestar i els serveis públic, «l'únic patrimoni del poble», i va fer set propostes en diferents àmbits per acabar amb la crisi i evitar el control dels mercats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT