PUBLICITAT

Una creu, múltiples visions

  • Campamà es mostra satisfet amb la rebuda de l'exposició ?La Creu vista pels artistes' als països bàltics H Andorra podria acollir una mostra d'obres de Lituània
SELVA LÓPEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
A dalt, el Museu Niguliste d'Estonia. A baix, Campamà a Letònia Foto: faust campamà

«Que difícil!». Aquesta va ser la resposta de varis artistes quan Faust Campamà els va proposar la temàtica del projecte. La creu, aparentment senzilla degut a la simplicitat dels seus trets, però complexa alhora per totes les connotacions que desperta. Aquest és precisament el joc que buscava l'artista andorrà quan el Nadal passat va inaugurar l'exposició del primer aniversari d'Ara Art Galeria, que ell mateix dirigeix. L'èxit de la mostra el va animar a exportar-la als països bàltics i el resultat van ser tres col·leccions de 24 obres on hi van participar 25 artistes de diferents nacionalitats, la majoria andorrans.

La Unesco va facilitar el contacte amb Lituània, Letònia i Estonia, que van muntar l'exposició en edificis tan emblemàtics com el Niguliste Museum de Tallin, freqüentat per centenars de visitants al dia. «Ha estat una feina laboriosa, que ha requerit molta coordinació per lligar les tres exposicions», va explicar ahir Campamà, qui es mostrava molt orgullós d'haver fet realitat el projecte. El galerista considera que s'ha obert una porta en aquests països, on una mitjana de 50 persones van assistir a cada una de les tres inauguracions. La mostra encara es pot visitar a Estònia i a Letònia fins el 7 de setembre.

La religió està molt present als països bàltics, amb la qual cosa l'exposició va crear una certa expectació. No obstant, Faust Campamà va destacar que els artistes participants es van prendre la temàtica de manera molt respectuosa i es van limitar a fer la seva interpretació d'aquest símbol, que per a molts va més enllà de l'estricta icona religiosa. A Lituània, per exemple, es troba el monticle de les Creus, on es barregen les creus catòliques amb les paganes. Aquesta dualitat va inspirar molt a l'artista andorrà, qui ha volgut tractar el tema des d'un punt de vista etnogràfic.

Nous projectes en ment

Campamà ja té nous projectes en ment i un d'ells respon a la voluntat de portar a Andorra l'obra d'alguns dels artistes que va conèixer en el seu viatge a Lituània. El seu desig seria poder exhibir-les a la sala d'exposicions del Govern, ja que creu que la qualitat dels artistes «ho mereix». La proposta ja l'ha traslladat al Ministeri de Cultura, que encara no s'ha pronunciat al respecte. En el cas que s'aprovés, Campamà va explicar que el trasllat de les obres vindria finançat per l'associació d'artistes de Lituània, una espècie de col·legi professional molt actiu al país bàltic. Es tracta d'una mostra itinerant que passarà per Europa i que presumptament ja hauria passat per Eslovàquia, segons va apuntar l'artista.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT