PUBLICITAT

Els caçadors no veuen motius per anul·lar la setmana

  • La Federació posa en dubte el recompte presentat pel Ministeri
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Uns isards Foto: EL PERIÒDIC

Es van reunir dijous a la nit, però no va ser fins ahir que els caçadors van mostrar públicament el que ja se sabia: un gran malestar per la suspensió de la setmana de caça de l'isard, que no entenen ni comparteixen, i fins i tot, a través del comunicat de la Federació Andorrana de Caça i Pesca (FACIP), posen en dubte l'exactitud del cens d'exemplars dels banders, que ha estat un dels principals argument per decretar l'anul·lació de la setmana més esperada entre els caçadors.

La Federació és crítica i mostra la disconformitat amb la decisió del Ministeri de Medi Ambient. Els caçadors apunten que «no existeixen motius», i que el que més els ha molestat és que la decisió s'hagi pres en base a que diversos caçadors ho hagin considerat adient, «quan des de la Federació sempre s'ha defensat que se celebri».

El comunicat que la junta de la Federació Andorrana de Caça i Pesca ha tramès indica que «no existeixen motius per a suspendre la setmana de l'isard» perquè en el recompte es va detectar un «augment representatiu de la població».

A més, els caçadors dubten de la fiabilitat de les dades facilitades per Patrimoni Natural perquè consideren que «han estat representades en el sentit més favorable en vista a la suspensió de la setmana de l'isard». Ho argumenten perquè, segons el seu parer, el càlcul de l'índex de fertilitat és «inexacte, ja que un percentatge d'isards que podrien ser considerats com a cabrits són classificats com a indeterminats».

OPINIONS PARTICULARS / El punt que més ha molestat a la junta és que un dels arguments per prendre aquesta decisió siguin les opinions d'alguns caçadors favorables a l'anul·lació, ja que indiquen que la Federació «és l'única entitat del país que representa el col·lectiu i sempre ha defensat la celebració de la setmana de l'isard 2011, fins i tot atenent a acceptar una rebaixa en el percentatge d'isards a capturar».

Alguns dels motius pels que creuen que no s'hauria de suspendre són que hi ha hagut un augment del bestiar, i que l'única zona on hi ha hagut una davallada és a Ransol, que degut a la seva situació fronterera, «és pot considerar que és conseqüència que els dies de recompte gran part dels isards es trobaven a França». A més, constaten amb certa ironia que a les zones frontereres dels països veïns sí que es caçarà l'isard, recordant que al 2006 no es va caçar a Andorra atenent a la petició formulada pel Govern català a causa de l'important brot de pestivirus que va afectar la cabana d'isards veïna. En canvi, subratllen en el comunicat, «el passat any el Govern d'Andorra va sol·licitar als països veïns de prendre mesures quant a la limitació de la caça en el seu territori, fet que fou ignorat, havent-se caçat pràcticament en la totalitat de zones frontereres».

Una altra crítica que fan els caçadors cap a Patrimoni Natural és que es van demanar els criteris exactes i necessaris per a poder celebrar la setmana de l'isard, i «un any més tard encara no ens han estat facilitades».

El col·lectiu insisteix que l'últim recompte demostra un augment «representatiu» de la població d'isards a les zones de vedats i de terreny cinegètic comú, «així com un índex de creixement global del 16,54%».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT