PUBLICITAT

Un petit país dins l'elit mundial

  • Els quinze primers corredors en el rànquing de les Skyrunner World Series són d'Espanya, Itàlia i Andorra
IVÁN MOURE
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els germans Òscar I Marc Casal creuen de la mà la línia d'arribada de la Travessa de la Massana i Ordino, el passat 7 d'agost Foto: ÀLEX LARA

La classificació actual de les Skyrunner World Series es troba en l'equador i convida a fer pensar que Andorra és «un petit país que està en l'elit del món de les curses de muntanya», segons defineix el seleccionador, Carles Font. Dels 15 primers només hi han tres nacionalitats: Espanya, Itàlia i el Principat amb Òscar Casal. Si ampliem als vint primers es cola un francès –Michel Rabat– i un altre corredor de la Federació Andorrana de Muntanyisme (FAM), Marc Casal. I entre els 25 primers trobem a Ferran Teixidó. L'època de transició en l'equip d'estiu de muntanya sembla ser, per tant, que s'ha superat amb nota.

«El grup està format per atletes amb característiques personals molt particulars i és per aquest motiu que tots aporten per fer un equip competitiu», assenyala Font. Òscar Casal, que compleix la segona temporada en l'equip, ha explotat de tal manera que ha pogut ser campió de les traveses de Copa d'Andorra d'Encamp i Ordino i a nivell internacional és el millor classificat amb un dotzè lloc en el rànquing, gràcies a resultats com el cinquè lloc al trail de Canillo o el 13è en l'ascensió al Pikes Piks dels Estats Units. Tan sols li queda per fer –com gairebé a tota la resta de l'equip andorrà– la final de la Copa del Món, el 18 de setembre a Sentiero delle Grigne. Aquesta prova tindrà un 20% més de puntuació que la resta –s'han de fer per puntuar tres de sis proves skyrunner i una de deu trails– i l'andorrà aspira a entrar en el top-ten, que està a només dos punts.

CORREDORS AMB MARGE DE MILLORA / De fet el seu germà Marc també pot aspirar a aquest resultat, tot i que està a 38 punts. Ell també compleix el seu segon any a la FAM i segons Font «té molt marge de millora». Per sota d'ell trobem a Ferran Teixidó, el més veterà dels que fan World Series amb 38 anys i 21è en el rànquing. «És un dels puntals del grup», va reconèixer Font, «sempre està disposat a ajudar els nouvinguts», va afegir.

Ja més lluny en el rànquing de l'Skyrunner hi han Joan Valls, que compleix el segon any després de dedicar-se al llançament de martell . «Gràcies a unes entrenaments acurats i una dieta adaptada ha baixat 20 quilos en cinc anys», va indicar el seleccionador. És el més jove (28 anys) i el que més temps necessita per adaptar-se a les curses de muntanya però el 23è lloc a la skyrace de l'Europeu demostra que té futur. Lluís Sanvicente, que té la mateixa edat, ja porta anys en la FAM tot i que un accident greu al 2009 va obligar-lo a fer un parèntesi en la seva carrera. Ja recuperat és per a Font «un dels millors baixadors del circuit» tot i trobar-se en el lloc 38 del rànquing. Té, no obstant això, marge de progressió.

UNA ALTRA DISCIPLINA / Dins l'equip de la FAM hi ha també Xavi Teixidó, que pel fet de tenir una constitució física més adaptada a les curses explosives està realitzant el Vertical World Circuit que consisteix en pujar els edificis més alts i emblemàtics del món com ara l'Empire State Building o la London Tower en la qual va acabar quart per col·locar-se novè en el rànquing del circuit.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT