PUBLICITAT

La Universitat d'Estiu se centrarà en la crisi com a entorn global

  • Ramonet explica que actualment conviuen crisis financeres, institucionals, climàtiques, geopolítiques, i de diversos llocs del món
28082011-universitat
Un moment de la roda de premsa de presentació de la Universitat d'Estiu. Foto: ÀLEX LARA
La 28a edició de la Universistat d'Estiu d'Andorra comença aquest dilluns al Centre de Congressos sota el títol Temps de crisis: ruptures i perspectives, i ja compta amb una vuitantena d'inscrits i es calcula que obtindrà una assistència d'entre 200 i 300 persones. Les conferències se celebraran al Centre de Congressos d'Andorra la Vella des d'aquest dilluns i fins al proper divendres. La presidenta de l'esdeveniment serà, igual que l'any passat, Josefina Castellví, i el moderador serà Ingnacio Ramonet. Tots dos han presentat la temàtica d'aquest any com un aspecte que "preocupa a tothom", i que arriba a molts àmbits diferents de l'actualitat. Així, Ramonet ha indicat que temps de crisis fa referència a la crisi econòmica però també a la crisi climàtica, a la crisi geopolítica, o a la institucional.
Castellví ha manifestat que "jo estic bastant lluny de l'economia", però que donarà la seva visió de com la natura i l'economia són similars i ambdues busquen solucions per si mateixes. Ha expressat que el canvi de temàtica respecte d'altres edicions és un gran trencament, però que s'ha triat un tema que interessa a tothom i que "tant els conferenciants com els assistents voldran implicar-se i buscar solucions".

El director de Le Monde diplomatic en espanyol, Ignacio Ramonet, ja ha participat en tres ocasions a l'esdeveniment, i ara en serà el moderador. Ha volgut manifestar que el tema és una preocupació global perquè "quan parlem de crisi ja no sabem de quina parlem". Explica que actualment conviuen crisis financeres, institucionals, climàtiques, geopolítiques, i de diversos llocs del món.

El periodista afegeix, però, que la crisi és un concepte que implica destrucció però també creació, i posa per exemple la generació actual que "té poques esperances, i per això s'han erigit com a alternativa". Opina que en aquesta reacció ja es pot veure una esperança.

Una altra de les ponents que participarà en aquesta edició és l'ex ministra francesa Dominique Voynet. Ella assegura que les polítiques ecològiques "de petits passos" ja no poden funcionar i que cal que es comenci a actuar de manera radical en aquest aspecte.

En relació també a la cura del medi ambient, la presidenta de l'esdeveniment, Josefina Castellví, ha opinat que el ser humà no maltracta la natura "perquè siguem dolents, sinó que ho fa per desconeixement". Ha explicat que el coneixement que tenim de la Terra és molt poc, i que això ocasiona que s'actuï de manera molt perillosa.

Altres ponents que participaran en les jornades seran el director adjunt del BancSabadell d'Andorra, Josep Segura, que parlarà de com és la situació d'Andorra dins aquest panorama global, i el director i creador de VilaWeb, Vicent Partal, que farà un repàs de la influència de la tecnologia en la crisi. Segons Partal internet provoca destrucció però també genera coses noves, i en aquest sentit apunta que mentre el sistema actual dels mitjans de comunicació "està condemnat a mort", la comunicació es troba en un dels seus millors moments.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT