PUBLICITAT

La Guàrdia Civil localitza sense vida l'alpinista extraviat al Mont Perdut

  • L'operatiu de rescat troba el cos a la profunditat d'una escletxa de la glacera de la muntanya, després de sis dies
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Fotografia de la glacera del Mont Perdut on va ser localitzat el cadàver, ahir. El cercle indica on va ser trobat el cos del muntanyenc Foto: GUÀRDIA CIVIL

El cos del muntanyenc desaparegut des de diumenge passat al Parc Nacional d'Ordesa, a Osca, va ser localitzat ahir sense vida al voltant de les 12 del migdia. Els equips de Rescat en Muntanya de la Guàrdia Civil de Boltanya i de Jaca, acompanyats d'un helicòpter i d'un metge, van trobar el cadàver en la profunditat d'una escletxa de les glaceres del Mont Perdut. Tot apunta que Gerardo Vicente, de 42 anys i veí d'Andorra la Vella, va precipitar-s'hi després de perdre el control degut a la manca d'estabilitat de la glacera.

La Guàrdia Civil va informar ahir que l'operació de rescat va ser «molt dificultosa» degut a la profunditat de la canal on van trobar el cos, que va obligar a extremar les precaucions del grup de rescat. Les baixes temperatures d'aquests dies, sumades al desgel acumulat degut a l'estació de l'any i la pròpia aigua acumulada a l'interior d'aquesta canal estreta, van comportar que l'operació de rescat s'allargués fins més enllà de les cinc de la tarda.

Tal i com va informar la Guàrdia Civil, el gel no estava compacte i el descens del grup especialitzat de muntanya no permetia agafar-se amb facilitat a plaques sòlides. A l'hivern, amb més congelació, l'operativa hauria estat menys complicada, van explicar.

Un cop finalitzat l'operatiu el cos de Vicente va ser traslladat en helicòpter fins al dipòsit de cadàvers de Boltanya, després que el jutjat d'instrucció, present a la zona, procedís a l'autorització de l'aixecament del cadàver. A partir d'avui es procedirà a realitzar l'autòpsia per determinar les causes exactes de la seva mort, malgrat que els primers indicis apunten a una caiguda al buit quan intentava fer l'ascensió a la muntanya.

Dos rescats més / La Guàrdia Civil d'Osca va posar punt i final a l'operatiu de rescat ahir al vespre, un cop traslladat el cadàver de Vicente i després de sis dies d'intensa recerca per tot el radi que abraça el Mont Perdut. La zona de glaceres on finalment va ser localitzat es troba entre els 2.700 i els 3.250 metres.

Han estat aquestes perilloses tasques de recerca les que han comportat que la Guàrdia Civil anul·lés el grup de col·laboració del Club Pirinenc Andorrà que divendres es va oferir a desplaçar-se fins a la zona. Malgrat la positiva iniciativa, els experts del Grup de Rescat Especial d'Intervenció en Muntanya (GREIM) van demanar que aturessin l'operativa per evitar que es produís una altra tragèdia.

Amb tot, tal i com van explicar aquests propis alpinistes andorrans, el Mont Perdut és una muntanya molt exigent i que requereix d'elevada preparació i tècnica, unes dots que tenia Vicente. De fet, ahir mateix la Guàrdia Civil va haver de realitzar dos rescats més, en aquest cas sense conseqüències importants.

L'alpinista va informar la seva família dissabte passat de la seva intenció de fer la ruta circular pel Món Perdut. Va ser la darrera vegada que van parlar amb ell. Diumenge, al veure que no havia tornat a casa, els familiars van denunciar-ne la desaparició.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT