PUBLICITAT

Un milió de metres cúbics de neu produïts a l'any

  • La dependència cada vegada més alta dels canons de neu obliga a les estacions a gestionar l'aigua per reduir al màxim el consum energètic H Grandvalira aplica un radar per repartir millor la innivació
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un canó de neu durant la temporada d'hivern Foto: TONY LARA

Grandvalira-Ensisa va produir l'hivern passat 1.061.000 metres cúbics de neu de cultiu a través dels seus pràcticament mig miler de canons. I això que no va ser de les temporades amb més necessitat de produir innivació artificial. Aquesta producció es va repartir en un total de 818 hores, que van suposar consums elèctrics superiors als 5 milions de KW durant la temporada hivernal.

Les xifres espanten. Tant pel que suposen econòmicament com per l'efecte que poden tenir pel medi ambient. I és que Grandvalira necessita més de mig milió de metres cúbics d'aigua durant la temporada per poder garantir als seus esquiadors una neu apta per a la pràctica de l'esquí. «Ja ens agradaria no haver de fer servir els canons, però malauradament depenem d'ells», explica el director de Qualitat i Medi Ambient d'Ensisa, Ton Naudi.

I veient la tendència, la necessitat d'oferir producció pròpia anirà a l'alça els propers anys. La pujada de temperatures conseqüència del canvi climàtic en té part de la culpa.

Per aquest motiu els dominis van a la recerca d'optimitzar els seus recursos i buscar les fórmules per alleugerir la càrrega energètica i hidràulica que han de suportar. I aquesta tasca només té una via: la innovació. «Quan apareixen productes nous els anem implantant», assegura Naudi. Per aquesta via s'ha aconseguit reduir un 75% el consum elèctric gràcies a la substitució, durant els darrers quatre anys, dels canons de neu.

Però malauradament segueixen consumint molta aigua. Calen reserves amb garanties. Aquesta és la única dependència amb el medi ambient, assegura Naudi, ja que els canons actuals només requereixen d'aigua i aire a pressió, «no utilitzem cap mena de producte artificial».

A Soldeu-El Tarter la despesa d'aigua aqueda solucionada amb 162.000 m3 d'aigua acumulada a quatre llacs artificials: Al Forn de Canillo, el de Dalt d'Encampadana, als Espiolets de Soldeu i a la Solana del Forn, també a Soldeu. A la primavera fan pujar l'aigua del Valira i els omplen. És a dir, ara a finals d'estiu ja queda completada la reserva d'aigua per durant l'hivern omplir de neu les pistes en cas d'absència de nevades.

Podria semblar una paradoxa, però el director de Medi Ambient del domini defensa amb rotunditat l'ús dels canons. «Perquè la neu dura més que la natural, perquè tarda més en fondre's i perquè alimenta les capes freàtiques de la muntanya», justifica.

Però cal mantenir-se al dia pel que fa a les millores tecnològiques. La nova joguina de Naudi és un sistema de radar que mostra acuradament els gruixos de neu acumulada, de manera que a l'hora d'activar els canons es pot repartir millor la neu a cada pista. Seguirem amb el milió de m3 de neu, si, però almenys quedarà ben distribuïda.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT