PUBLICITAT

La meteorologia dificulta el rescat de l'alpinista perdut a Ordesa

  • Crida de la família per buscar la col·laboració d'alpinistes del país, anul·lada degut a les complicacions del rescat
C. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
A l'esquerra, el muntanyenc durant la cursa Ultra Iniciàtic del mes de juliol. A la dreta, l'helicòpter de la Guàrdia Civil rastreja la zona del Mont Perdut, ahir Foto: GUÀRDIA CIVIL

Han passat 24 hores més des de la desaparició del muntanyenc resident a Andorra la Vella al Parc Nacional d'Ordesa, als Pirineus d'Osca. La Guàrdia Civil segueix sense tenir notícies ni cap pista nova que aclareixi la ubicació de l'home, desaparegut des de diumenge passat mentre realitzava una ascensió al Mont Perdut. Ahir la meteorologia va complicar les tasques de rescat. La tempesta d'aigua i pedra va obligar a cancel·lar la sortida de l'helicòpter a primera hora del matí. També van desistir, poc temps més tard, els agents especialitzats en recerca de muntanya de la Guàrdia Civil, ja que degut a la meteorologia «hi havia perill» per als propis integrants del cos. Hores més tard, cap a les quatre de la tarda, l'operativa es va poder reactivar, però sense èxit.

La Guàrdia Civil va explicar que la zona de recerca és molt àmplia però que malgrat el temps transcorregut, sis dies, mantenen l'esperança de trobar-lo amb vida. El cos va recordar una intervenció similar, una alpinista francesa, que va ser localitzada ferida 11 dies després de denunciar-se la seva desaparició.

la família fa una crida a andorra / Gerardo Vicente, de 42 anys, forma part del Club Pirinenc Andorrà. Durant la jornada d'ahir, i després de contactar amb la seva família, l'entitat va fer una crida als muntanyencs experts d'Andorra per desplaçar-se fins la zona per col·laborar en les tasques de rescat. En un comunicat del Club penjat a la pàgina d'una xarxa social s'informava que després de parlar amb la seva família «es necessiten voluntaris per fer la cerca sobre el terreny». L'entitat afegia que a tots els socis, més de 850, «ens agradaria que si tinguéssim la desgràcia de patir un contratemps en la pràctica del nostre esport preferit, els nostres amics, companys d'afició, ens donessin un cop de mà dins les seves possibilitats».

Els interessats a participar en aquest grup de suport podien fer-ho constar durant tot el dia al Club Pirinenc. Fonts de la junta van explicar que van reunir un grup de set persones a més de nombroses mostres de suport i solidaritat.

Però les noves ubicacions de la recerca, en zones més erectes i amb glaceres, sumat a les complicacions de la meteorologia, van comportar que el Grup de Rescat Especial d'Intervenció en Muntanya (GREIM) de la Guàrdia Civil es posés en contacte amb els alpinistes andorrans per cancel·lar l'operació. L'augment de gent en aquests tipus d'orografia de la muntanya fa créixer el risc, va manifestar la Guàrdia Civil.

Després d'analitzar els perfils dels alpinistes que s'hi van oferir, només un de nivell avançat encaixa amb el requeriment del GREIM. L'home està a l'espera de si finalment es desplaça fins la zona durant la jornada d'avui.

Una muntanya complicada / La Junta del Club Pirinenc Andorrà va explicar que el Mont Perdut és una muntanya molt exigent i que presenta unes característiques que no es troben al Principat degut a que presenta «canals molt profunds». «Si et surts dels camins marcats pots tardar fins a cinc hores en desfer allò caminat», van afegir. Per les seves complicacions «agrada molt a la gent confiada» que disposa de bona preparació, com és el cas de Vicente. Els seus companys consideren que hauria patit un accident degut al cansament per les hores acumulades d'ascensió.

El muntanyenc, nascut a la Rioja però amb residència a Andorra la Vella, va parlar per última vegada amb la seva família del país dissabte al vespre. Va explicar que volia fer la ruta circular al Mont Perdut. Hi va anar sol, una circumstància que la Guàrdia Civil desaconsella.

La seva família va anunciar-ne la desaparició diumenge a la nit i des de llavors la Guàrdia Civil va iniciar l'operatiu de recerca amb 14 agents, un metge i un helicòpter amb càmera tèrmica. Alguns dels seus familiars s'han desplaçat fins a Ordesa per cooperar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT