PUBLICITAT

El PS rebutja ampliar el copagament per reduir el dèficit de la CASS

  • Naudi creu necessari una anàlisi profunda i un pacte d'estat per afrontar la reforma
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Víctor Naudi i Judith Salazar conversen abans de donar inici a la roda de premsa, ahir Foto: TONY LARA

La direcció del Partit Socialdemòcrata (PS) es va mostrar ahir del tot contrària a una possible ampliació del copagament sanitari com a solució al dèficit de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). Tant el president, Víctor Naudi, com la primera secretària, Judith Salazar, van apostar clarament per d'altres mesures abans que fer augmentar el cost a l'usuari, com la instauració del metge de referència i l'historial clínic compartit. Que «en cap cas el cost l'hagi de suportar en primera instància l'usuari», va manifestar Salazar. Naudi va ser més contundent. El sistema de copagament actual «com a mínim s'hauria de mantenir», va declarar, deixant entreveure que el desig socialdemòcrata és d'avançar cap al servei universal.

Aquesta és la resposta socialdemòcrata a les declaracions del nou president del consell d'administració de la CASS, Josep Delgado, en què considerava l'augment del percentatge de copagament com una eina «amb un efecte positiu» de racionalització de la despesa i «a tenir en compte». En termes generals, pel president del PS, aquesta «no és una bona mesura». Per Naudi, el dèficit de la CASS és una «qüestió a analitzar amb més profunditat», on la solució no passa per un «tema de gestió i prou».

El president dels socialdemòcrates va assegurar que el «sistema està garantit durant uns anys» –afegint la consideració que entorn la qüestió del copagament s'està creant «un cert alarmisme»–, i va instar a actuar «de manera assenyada». És a dir, cal establir objectius i veure com retornar la sostenibilitat al sistema tot mantenint les prestacions i garantint els drets als usuari. Així, Naudi va apuntar possibles solucions més desitjables des del punt de vista socialdemòcrata que no pas l'augment del percentatge a pagar per part de l'usuari. Una primera mesura exposada per Naudi va ser la de millorar la gestió i «evitar fraus i duplicitats». I per l'altra banda, més en el pla polític, va reiterar la necessitat d'un pacte d'estat per tirar endavant una nova reforma de la CASS. Aquí, va afegir que «entenem que caldrà plantejar-se el model del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS)». En aquest sentit, Salazar va recordar que la formació que dirigeixen aposta per instaurar la figurar del metge de referència, «però mantenint la llibertat d'escollir», i potenciar l'atenció primària –projectes ja presentats i engegats pel govern socialdemòcrata–, aconseguint així una «vigilància molt més directa de la despesa».

Un altre element és l'historial clínic compartit, al qual tots els metges hi tinguin accés. D'aquesta manera s'evitarien duplicitats en proves i també s'aconseguiria una millor gestió.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT