PUBLICITAT

El PS es mostra contrari a augmentar el copagament de la seguretat social

  • Naudí considera que el problema s'ha d'analitzar amb més temps i amb més profunditat
2608_salazar_naudi
La primera secretària del PS, Judith Salazar, i el president del partit, Víctor Naudi, aquest dijous en roda de premsa. Foto: ANA / M. T
El Partit Socialdemòcrata considera que augmentar el sistema de copagament de la seguretat social no és una bona mesura i que hi ha d'altres actuacions que es poden fer per frenar el dèficit de la CASS. En aquest sentit, el seu president, Víctor Naudi, ha indicat que "s'està creant un cert alarmisme" amb aquesta qüestió i considera que el problema s'ha d'analitzar amb més temps i amb més profunditat. Naudi, juntament amb la primera secretària, Judith Salazar, també ha instat aquest dijous el Govern a posar en marxa mesures de reactivació econòmica i acabar amb la "certa inacció" que consideren que ha tingut durant els primers 100 dies de mandat. El PS també s'ha felicitat pel fet que el Govern "hagi rectificat" i prevegi 30 milions d'inversió per a l'any vinent.
En relació al debat obert sobre les possibles solucions per fer front al deute de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social, el Partit Socialdemòcrata s'ha mostrat aquest dijous contrari a reduir les prestacions o augmentar el percentatge que paguen els assalariats, ja que consideren que actualment ja hi ha un sistema de copagament "que com a mínim s'hauria de mantenir", tal com ha indicat el seu president. De la seva banda, Salazar ha afegit que abans d'augmentar la despesa sanitària dels usuaris, s'ha de fer una reforma estructural del sistema, revisar el model del SAAS i potenciar l'atenció primària per descarregar certes branques.

En aquest sentit, el PS també aposta per "gestionar millor, evitar els fraus i les duplicitats". Per aquest motiu, consideren que cal instaurar el metge de referència "però mantenint la llibertat a escollir" i informatitzar els historials clínics dels pacients.

Per tot plegat, Naudi ha assegurat que és una qüestió que s'ha d'analitzar amb profunditat i que s'ha de portar al parlament a través d'un pacte d'Estat ampli. El president del PS ha afegit que "s'està creant un cert alarmisme com si calgués solucionar el tema d'un dia per l'altre, i en canvi el sistema està garantit durant uns anys". Malgrat tot, "això no vol dir que no s'hagi de fer res, però cal actuar d'una forma assenyada".

D'altra banda, els representants del Partit Socialdemòcrata han reiterat aquest dijous que constaten una "certa innacció del Govern" malgrat la greu situació de crisi econòmica i demanen que prenguin les mesures de reactivació que s'han de prendre. Concretament, han fet referència a les ajudes a la rehabilitació d'edificis, un pla que està en vigor "però que no es coneix", així com la necessitat urgent de modificar la cotització dels autònoms. En aquesta darrera qüestió, el PS també ha anunciat que si el Govern no ho tira endavant, ho impulsaran ells mitjançant una proposició de llei a finals de setembre, conjuntament amb la llei de l'IVA i la llei del comerç.

Finalment, Salazar i Naudi han parlat de la situació del 28è conseller general, Xavier Montané, que encara no ha jurat el càrrec per motius personals. Salazar ha dit que són "condescendents amb la difícil situació que pateix" i que com que hi ha un buit legal en els terminis per jurar el càrrec de conseller, no en volen fer pressió política. També consideren que tot i que s'han aprovat lleis amb un Consell General amb 27 consellers, "no hi ha cap contradicció" perquè "les majories s'estan respectant" i, a més, "existeix un antecedent".

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT