PUBLICITAT

Les empreses deutores a la CASS es quadrupliquen en un any

  • El deute per cotitzacions suma 140.000 euros, que en cas de no ser abonat es complirà via de constrenyiment
C. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'entrada de la parapública Foto: TONY LARA

La CASS va fer públic ahir via BOPA el llistat de les empreses deutores en concepte de cotitzacions. Les xifres demostren que la complicada situació econòmica, que redueix els guanys i ha obligat a tancar algunes empreses, ha comportat l'augment pronunciat del deute total a la parapública, així com el nombre d'empreses que no paguen a la Seguretat Social. Així, si fa només un any la llista de deutors estava composta per sis empreses, la publicada ahir les multiplica gairebé per quatre, sumant un total de 23 deutors.

En conseqüència, també la suma total d'aquests imports que no han estat abonats a l'ens també s'ha multiplicat. L'actual suma 140.000 euros, mentre que la darrera publicada, al novembre de l'any passat, no arribava als 65.000 euros. La de fa tot just un any també va ser inferior a l'actual, gairebé la meitat: 71.800 euros.

Fonts de la CASS van informar ahir que la tasca per localitzar i fer pagar a les empreses no ha variat i que la causa de l'augment no té més explicació que la crisi econòmica. I és que si es va més enrere en el temps aquesta teoria pren més força. A l'estiu del 2009 els deutors a la parapública sumaven vora 50.000 euros i quatre mesos enrere, amb només dues empreses fraudulentes constatades, el deute era de només 6.370 euros. És a dir, un 2.000% menys que a l'actualitat.

Llavors els únics dos cotitzants a la CASS que no pagaven estaven relacionats amb el sector de la construcció. Ara les empreses deutors provenen de sectors molt diferents com la restauració, l'hoteleria, les reparacions i instal·lacions, el transport, les auditories, l'oci nocturn, l'automoció, el petit comerç o les agències de viatges. Pel que fa a les quanties, els deutes més petits són de vora els 700 euros, en concepte de «quotes de persona que realitza una activitat per compte propi», mentre que el més elevat, a una serralleria, suma 21.000 euros «en concepte de cotització pel personal assalariat de la societat», informa la CASS a l'edicte. Aquesta societat va estar sense pagar diversos mesos entre el mes de desembre del 2009 i el març d'aquest 2011.

Les infraccions constatades es van produir majoritàriament durant l'any passat i aquest any, tot i que també n'hi ha que s'arrosseguen de l'any 2009. De fet, en aquesta llista de deutors hi figuren societats que ja havien estat a antics llistats de la CASS i que malgrat l'advertència segueixen sense pagar i no se'ls pot localitzar. Des de la CASS asseguren que s'intenta donar facilitats als deutors per tal que no hagin d'assumir de cop el deute.

Via de constrenyiment / Degut a aquesta reiteració, i després d'haver-se esgotat els períodes voluntaris de pagament, la CASS ha procedit al compliment forçós en via de constrenyiment del deute (que comporta l'embargament del patrimoni dels deutors) en alguns casos, i a la sol·licitud d'aquest compliment forçós en els altres. Fins ara la parapública no emprava aquesta via, ja que els deutes havien de fer-se efectius al Gabinet Jurídic de la CASS en el termini de 13 dies després de l'edicte. Només en el cas de no pagar-se es procedia a iniciar el procediment recaptatori en via executiva a la Batllia.

Finalment, la CASS va anunciar ahir que totes aquestes empreses que figuren al llistat i que no han pogut ser localitzades tenen 13 dies hàbils des de la publicació de l'edicte per interposar recurs contra la decisió davant el Consell d'Administració de la CASS, tot i que la «interposició de qualsevol recurs no suspèn l'execució de la resolució» informa la parapública.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT