PUBLICITAT

Venable: «Portem 3 anys fent rebaixes molt agressives»

  • La FACA fa un balanç «no gaire bo», mentre els hotelers registren una ocupació similar
SELVA LÓPEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Susagna Venable en una imatge d'arxiu durant la presentació de la nova junta de la FACA. Foto: TONY LARA

Els diferents sectors turístics del país fan una valoració desigual de l'afluència de visitants d'aquest més d'agost. Encara queda una setmana per endavant i no es pot parlar de xifres precises, però la imatge sembla clara: els hotelers estan força satisfets i els comerciants i restauradors es mostren decebuts respecte a l'any anterior. En els darrers dies s'han pogut veure botigues amb rebaixes del 50%, 60% i fins al 70%, uns descomptes que fa tres anys eren gairebé impensables. La presidenta de la Federació d'Associacions de Comerciants d'Andorra (FACA), Susagna Venable, va parlar ahir d'un agost «no gaire bo», ja que per a la majoria de comerciants les vendes han estat inferiors a les de l'any passat i va assegurar que porten tres anys fent rebaixes «molt agressives». Els descomptes no es poden estrènyer més i, donat que fins ara les vendes han estat negatives, els comerciants no es mostren gaire esperançats de cara a l'última setmana del mes.

El president de l'Associació de Comerciants i Empresaris Lauredians (ACEL), Yves Thiers, va parlar d'entre un 10% i un 30% menys de vendes respecte a l'estiu passat, un percentatge que correspon al juliol i a la primera setmana de l'agost. Com a conseqüència, va dir, els comerciants lauredians s'han vist obligats a rebaixar sous i personal. «Si abans tenien deu empleats, ara en tenen sis», va comentar Thiers.

Els hotelers, en canvi, gairebé no han notat variacions en l'ocupació respecte al mateix mes de l'any passat. El portaveu de la Unió Hotelera d'Andorra (UHA), Antoni Azurmendi, preveu que acabarà sent un agost «normalet», i va afirmar que en concret els últims dies varis hotels del Principat van tenir una ocupació «molt bona». El balanç positiu no hauria estat possible en molts establiments sense les ofertes que han hagut de fer per captar els clients d'última hora, que en molts casos vénen al Principat gràcies a les promocions o descomptes. Les cada vegada més freqüents reserves per internet fan disminuir automàticament les tarifes en funció de l'oferta i la demanda en qüestió de poques hores. Azurmendi va indicara al respecte que «aquesta última setmana ja han començat a baixar els preus». Tot i això, hi ha hotelers que prefereixen mantenir les seves tarifes en comptes de baixar-les i aconseguir més ocupació. Ara caldrà veure com es desenvoluparà la darrera setmana d'agost, en la que una baixada podria repercutir en tot el mes, va afegir Azurmendi.

El ministre de Turisme, Francesc Camp, també es va pronunciar ahir en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Va dir que caldrà esperar les dades de l'agost, però que la tendència dels últims anys seguirà a la baixa: «Si no canviem les polítiques turístiques, no milloraran per si soles».

Xifres d'entrada molt semblants / De moment, aquest mes han entrat 4.847 vehicles més que l'agost de l'any passat. Així, entre les dues fronteres del Principat el servei de Mobilitat va comptabilitzar 362.427 entrades de vehicles de l'1 fins el 23 d'agost, un lleuger augment respecte al mateix període de l'any anterior. Fins ara el dia que van entrar més turistes per la frontera del riu Runer va ser el 13 d'agost, coincidint amb la jornada prèvia al pont d'agost i pel que fa a la frontera del Pas de la Casa, el dia de màxima afluència va ser el 10.

Si la tendència de vendes continua fins a final de mes i tenint en compte les dades de mobilitat, es podrà demostrar el que ja apuntava Venable: el turisme continua venint a Andorra però compra menys que en anys anteriors.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT