PUBLICITAT

La revisió del copagament, la caixa de trons del dèficit de la CASS

  • L'opció del nou president i patronals no convenç experts i agents, que demanen actuacions més globals
C. G. / L. F. M.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un metge observa una radiografia Foto: TONY LARA

A finals del mes de juliol les patronals van demanar la revisió a l'alça del copagament sanitari com a mesura per frenar el dèficit de l'Estat. La proposta, integrada dins del document «Andorra té futur», va ser presentada al Govern, que va comprometre's a estudiar amb atenció les mesures, les quals «es comparteixen en un grau molt elevat», van assegurar. El front comú es va ampliar la setmana passada amb les declaracions del nou president de la CASS a aquest rotatiu, Josep Delgado, assegurant que veia amb bons ulls la revisió alcista d'aquest pagament.

Aquest consens entre el Govern, la CEA, la Cambra i l'EFA, però, queda mancat per algunes de les potes que configuren l'entramat social i polític del país, així com experts en la matèria. L'anunci ha generat un corrent crític que rebutja la proposta, i que reclama al Govern una actuació més global a tota la sanitat andorrana, que no afecti tant al ciutadà sinó a la gestió d'aquest sistema.

Segons l'economista Gerard Martínez, el percentatge de copagament actual (75% de la CASS i 25% per part de l'usuari) «és el correcte» i no s'ha de tocar. Encara més, cal que Salut estableixi un llindar de pobresa en funció dels recursos econòmics del ciutadà. Qui hi figuri per sota, «hauria de tenir el 100% de cobertura sanitària», va manifestar l'economista. Martínez creu que el Govern no ha de centrar-se en el copagament per frenar el dèficit sinó en els altres projectes que hi ha sobre la taula, com revisar les tarifes de les nomenclatures i les despeses dels medicaments (ampliant els genèrics ja establerts).

El control més rigorós de la gestió actual és la mesura que defensa Marcel Basolí, president de la Federació d'Associacions per la Gent Gran d'Andorra. L'entitat demana al Govern que, més que revisar el copagament, se centri en realitzar un «control més exhaustiu de les despeses de la branca malaltia i de les baixes que concedeixen els metges». Basolí va assegurar que el col·lectiu es mobilitzarà si l'Executiu pren mesures que els afecti directament, tenint en compte que consideren que abans que perjudicar al ciutadà és necessari millorar l'actual gestió sanitària.

L'opinió que abans que el ciutadà, que s'estrenyi el cinturó l'Administració, és compartida pel president de la Pime, Marc Aleix. L'empresari reconeix que l'actual sistema sanitari «és insostenible» però que no només ho han de pagar els treballadors del país. Això si, si s'apliquen mesures globals que afectin a tothom, la Pime no veu amb mals ulls una possible revisió del copagament.

GRUPS POLITICS CRÍTICS / La revisió a l'alça del copagament tampoc convenç als grups polítics. La més bel·ligerant en aquest sentit és la presidenta dels Verds d'Andorra, Antònia Escoda. L'ecosocialista aposta per un «model de sanitat universal» on no hi hagi diferències entre els ciutadans. «Els que proposen la revisió del copagament sembla que mai s'hagin posat malalts», va lamentar Escoda, que va recordar que quan una persona està de baixa gasta menys ja que deixa de cobrar una part del seu salari. La presidenta dels Verds va lamentar que el canvi en els percentatges del pagament sanitari ampliaria encara més el forat entre la ciutadania més pobra i la ciutadania amb més poder adquisitiu, un forat ja molt gran a causa de les assegurances privades, les quals faciliten als que poden pagar-s'ho una cobertura del 100%.

La solució, va proposar Escoda, no passa per tocar el que afecta a la població, sinó per fer un control exhaustiu de la despesa que genera el SAAS, «amb qui ningú s'hi fica». «Hem de tenir una sanitat a l'alçada, no pot ser que a la gent li surti més econòmic operar-se a Barcelona que a Andorra», va lamentar l'ecosocialista. El motiu, la medicina ambulatòria que aplica l'Estat veí, i que permet que moltes operacions no requereixin d'haver de passar la nit a l'hospital, mentre que a Meritxell, «a la mínima t'ingressen».

Per la seva banda, el líder de la plataforma Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, va demanar «accions més globals» abans que afluixar l'aixeta del copagament. «És una de les eines, però és absurd parlar de copagament si el Govern no presenta ja un conjunt d'accions més àmplies» per aturar la problemàtica situació de la Seguretat Social . Nomen considera que la revisió a l'alça és «un globus sonda» que llança l'Executiu, «una tècnica vella per esverar la població i amagar així que no tenen cap solució» per recuperar la situació.

Per la seva part, el president del Partit Socialdemòcrata, Víctor Naudi, va preferir no avaluar la revisió alcista dels pagaments sanitaris per tractar-se d'un tema «complicat».

L'OPINIÓ AL CARRER / La gent és conscient de la importància del dèficit de la CASS; tan els treballadors com els pensionistes, però, no troben que augmentar el copagament sigui la millor solució. Hi ha famílies amb situacions complicades, amb fills a mantenir, i gent gran amb malalties a la qual no els cobreixen el 100%. Tots coincideixen en que la mesura més necessària és augmentar el control de les persones que es demanen la baixa, o bé que fan un abús de les prestacions que ofereix actualment la CASS.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT