PUBLICITAT

Les importacions i l'entrada de vehicles cauen el mes juliol

  • Begudes, tabac i construcció són els principals productes que han impulsat la davallada
LAIA F. MAROT
ESCALDES

Les importacions van disminuir un 0.6 % el passat mes de juliol, i el seu valor brut es va situar en un total de 96.337.932 euros. És la primera vegada durantaquest any que es produeix una davallada, segons va assenyalar ahir el Departament d'Estadística. Tot i que des del mes de gener ja es podia observar una progressiva reducció, feia 10 mesos consecutius que el registre de les importacions era positiu comparat amb el dels anys anteriors, i no va ser fins el mes passat que van aparèixer dades negatives. També és el primer període que registra una tendència negativa comparat amb els anteriors: al juliol les van ser 1,2% més baixes respecte al juny.

Si s'observa la divisió per grups de les importacions, es pot apreciar que n'hi ha quatre que aconsegueixen frenar la davallada: els combustibles, la joieria, l'alimentació i el vestit i calçat; els dos últims representen un terç del valor total de les importacions i estan mantenint una evolució positiva des de principis d'any. Tanmateix, si es comparen les dades amb les de juliol del 2010, vestit i calçat es va mantenir estable sense augmentar. Pel que fa a la joiera, és el grup que va presentar un augment més elevat, amb un creixement del 4,8% respecte mesos anteriors i un 37,6% de tendència anual.

Els productes que van presentar la davallada més important són les begudes i el tabac, amb una tendència negativa del 11,7%. Durant 19 mesos les importacions d'aquests productes no havien presentat un retrocés tan elevat. Per altra banda, Estadística va destacar la construcció com a sector que continua patint les reduccions més importants. L'últim semestre de 2010 va aconseguir aturar el decreixemnt al -0.4%, però durant el 2011 el percentatge ha baixat i el mes passat es va situar en un -8,2%.

Electrònica (-11,7%), transport (-0'8%) i industrial (-5,8%) tanquen la llista dels grups amb registres negatius. Estadística va concloure que en conjunt, les importacions totals encara es poden considerar en un context temporal de contracció i que amb la perspectiva de l'evolució dels últims dos anys, cap d'aquests grups apunta a una recuperació de les importacions a curt termini. L'evolució actual presenta un possible canvi de la tendència cap a la baixa.

DISMINUCIÓ DE L'ENTRADA DE VEHICLES / El nombre de vehicles que van entrar per la frontera el mes passat va ser de 396.606, un 0,6% menys que el mes anterior i una tendència anyal també negativa del -3,9%, unes variacions que, segons les dades fetes públiques ahir pel Departament d'Estadística, són molt semblants a les registrades el mes de juny.

Per tipologia de vehicle, 383.631 van ser turismes i 12.975 vehicles pesats, un 0,5% i un 1'2% menys que al juny. Els vehicles pesats van presentar un diferencial anyal amb un retrocés significatiu del -17,6%. Per fronteres, durant el mes de juliol cal destacar que la frontera francoandorrana va registrar un increment del 7,9%, mentre que la hipanoandorrana va marcar un retrocés del -8,5%.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT