PUBLICITAT

Les importacions mostren una tendència a la baixa al juliol

  • Estadística assenyala que tot i el marginal retrocés la tendència interanual es manté positiva
  • Combustibles, i alimentació i vestit són els grups que han augmentat
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA


El valor brut de les importacions del mes de juliol s’ha situat en un total de 96.337.932 euros. Així ho ha fet públic aquest dilluns el Departament d'Estadística, que ha assenyalat que la tendència interanual mostra per primera vegada durant 2011 una variació negativa, tot i que encara es pot considerar com a marginal (-0,6%). En aquest sentit, les dades mostren que des del mes de gener ja s’observava una progressiva reducció del diferencial interanual i amb les dades dels pròxims mesos es podrà determinar si s’està produint un canvi de tendència en les importacions totals en valor. Estadística destaca que la tendència interanual acumulava deu mesos consecutius amb registres positius. Respecte al mes anterior, la tendència també és lleugerament a la baixa (un -1,2%).
Estadística assenyala que tot i el marginal retrocés que presenta al juliol, la tendència interanual encara es manté a causa del notori augment del valor de les importacions que estan registrant els grups combustibles (conseqüència de l’alça de preus en els derivats del petroli principalment associats al consum) i per la positiva evolució que mantenen, des de l’inici de l'any, els dos grups que conjuntament representen un terç del valor total de les importacions: alimentació i vestit i calçat, tot i que el segon, aquest mes, es pot considerar com a estable en termes interanuals.

Les dades mostren que, en els últims mesos, havien contribuït a la tendència interanual creixent els grups joieria i begudes i tabac, mantenint diferencials interanuals per sobre del 10%. No obstant, el segon presenta aquest mes el primer retrocés important en els últims dinou mesos, concretament un -11,2%. El primer continua marcant elevades variacions interanuals, en aquest cas un 37,6%, el màxim registre assolit en la sèrie presentada.

D'altra banda, Estadística destaca que el grup construcció, després que durant l’últim semestre de 2010 hagués retallat la variació interanual fins el -0,4%, acumula durant 2011 registres interanuals negatius entre moderats i relativament elevats. El del mes de juliol se situa en un -8,2%. En conjunt, les importacions totals encara es poden considerar en un context temporal de contracció, principalment com a causa de les menors importacions que han registrat durant els últims anys els grups electrònica, transport, construcció i industrial. En aquest sentit, Estadística pronostica que amb la perspectiva de l’evolució dels últims dos anys, cap d’aquests grups apunta a una possible recuperació de les importacions a curt termini.

L’evolució que presenta la tendència de les importacions totals ve marcada per un alentiment del decreixement que es comença a apreciar a partir del primer trimestre de 2009 i s’allarga fins al final d’aquell mateix any. Durant la major part de 2010 l’evolució de les importacions es manté estable i cap el final de l’exercici comença a presentar una tendència creixent que marca el seu màxim a l’inici d’enguany. Tot i que als últims mesos la tendència repuntava moderadament a la baixa però mantenint-se en llindars interanuals superiors als dels anys precedents, l’evolució actual apunta un possible canvi de la tendència cap a la baixa i en llindars interanuals mínims en relació a la sèrie observada.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT