PUBLICITAT

El Contrapàs de les padrines

  • La cònsol fa la proclamació oficial de les dues Pubilles, les balladores més grans
LAIA F. MAROT
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Les padrines del Grup de Ball de la Casa Pairal fent el Ball del Contrapàs, ahir a Santa Coloma Foto: TONY LARA

A dos quarts d'una acaba la missa. Les padrines ja fa estona que estan a punt, i, nervioses, fan fora els assistents asseguts a l'escala de la Casa Pairal. El ball està a punt de començar. Les banderetes de colors brillen en un dia de sol i sota la mirada atenta del campanar, el públic s'amuntega als racons d'ombra agraïda. Sona la música i les sis parelles comencen a baixar les escales i es col·loquen al centre de la Plaça de l'Esglèsia de Santa Coloma.

El Grup de Ball de la Casa Pairal es va crear fa més de cinc anys i està format per gent gran de la parròquia d'Andorra la Vella. Des dels seus inicis, el grup balla la dansa tradicional de la parròquia a Santa Coloma els diumenges de Festa Major. En aquesta ocasió eren sis parelles formades per 12 balladores les que van fer la contribució especial a les celebracions del poble.

Desprès del ball i abans de l'aperitiu, van arribar els homenatges i tres actes especials, dos dels quals van constituir el naixement de noves tradicions per Andorra la Vella. La cònsol de la parròquia, Rosa Ferrer, va tenir ahir unes paraules de reconeixement per a la gent gran.

Noves tradicions

En primer lloc, la cònsol va fer la proclamació oficial de les Pubilles del Contrapàs 2011, les dues balladores de més edat del Grup de Ball, les senyores Consol Pons i Maria de Gispert, que tenen 83 i 85 anys.

A les pubilles se'ls va fer la imposició de la banda corresponent, però a més a més, també van rebre el Garrot de Pubilla del Contrapàs de Santa Coloma 2011. El garrot era típic dels fadrins, però la parròquia ha decidit fer-ne l'entrega també a les padrines per no perdre la tradició.

També es va fer un reconeixament especial a la senyora Conxita Duatis, com a organitzadora i coordinadora des dels inicis de la creació del Grup de Ball Casa Pairal. Com a símbol d'aquest reconeixament, va ser nomenada primera Fadrina Major de la Gent Gran 2011.

Finalment, com a homentage a la tasca de promotora i impulsora del grup i per la promoció que va fer durant deu anys del ball de la sardana, Rosa Garriga va ser obsequiada amb un quadre concebut per a l'ocasió, amb una fotografia de les actuacions del grup i amb l'aposició de ret i mitenes, que revesteixen les balladores, i una placa amb un agraïment per la seva entrega.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT