PUBLICITAT

La demanda no encaixa amb l'oferta

  • Els hotels necessiten personal per l'hivern, mentre el servei d'ocupació supera les 700 inscripcions?
SELVA LÓPEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Empleades d'un hotel del Principat netegen la façana de l'establiment Foto: TONY LARA

Un anunci recent informava en un portal d'aturats d'internet sobre un hotel d'Andorra que necessita cobrir 129 vacants per a la temporada d'hivern. Es demanen des d'ajudants de cuina fins a recepcionistes o relacions públiques, en total quasi 130 places repartides en nou professions diferents. Paral·lelament, el passat 11 d'agost el departament d'Estadística feia públiques les dades del Servei d'Ocupació del mes de juliol. El recompte ascendia a 780 inscrits, dels quals 160 buscaven feina dins els sectors de restauració, personals, protecció i venedors de comerços. Es tracta de dues informacions que podrien semblar quasi contradictòries, ja que en teoria, les persones inscrites a l'àrea d'ocupació podrien satisfer les places que demana l'anunci. La situació, però, no sembla tan evident. El portaveu de la Unió Hotelera d'Andorra (UHA), Joan Antoni Azurmendi, atribuïa les circumstàncies al fet que sovint el perfil de persones inscrites a l'àrea d'ocupació no coincideix amb el que demanen els hotelers, ja sigui per manca de qualificació -- el grup més nombrós del servei d'ocupació no té feina qualificada– o bé perquè no tenen permís de treball. «Necessitem gent amb permís de feina», va explicar Azurmendi, qui va dir que el sistema de quotes actual té varies mancances.

Obtenen el permís i marxen

En aquest sentit, la UHA fa temps que denuncia que hi ha treballadors que abandonen l'establiment després d'aconseguir el permís de treball, una situació que si es dóna perjudica als hotelers ja que aquests perden la quota i al mateix temps han de tornar a contractar un nou empleat. El portaveu de la UHA va apuntar que ja s'han mantingut algunes converses amb el nou ministeri i que des del sector estan «disposats a fer esforços» per arribar a un acord.

Per la seva banda, els emissors de l'anunci esmentat, en aquest cas Sport Hotels de Soldeu, van comentar que als 140 treballadors fixes que tenen a l'estiu s'hi afegeixen 400 més a l'hivern, dels quals uns 200 ja tenen permís de treball i la resta solen venir de fora --ja siguin comunitaris o extracomunitaris. Aquests es queden màxim fins a finals d'abril, quan acaba la temporada d'esquí. Fonts de l'hotel van explicar que si no contracten més gent del país és perquè no reuneixen el perfil o perquè els treballadors no tenen vehicle propi i no els surt a compte treballar a 20 km del centre. En canvi, els empleats que venen de fora poden viure en l'edifici que l'establiment té a la seva disposició per 150 euros mensuals, tot inclòs. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT