PUBLICITAT

Tisorada de tele

  • El CAA es mostra força crític amb l'avantprojecte de pressupost d'RTVA per al 2012, que preveu una forta retallada pel que fa a la despesa del personal fix
  • També qüestiona la graella de programació d'aquest estiu
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Debat electoral a ATV entre Montse Gil i Bruno Bartolomé, el 29 d'abril passat Foto: TONY LARA

RTVSA està en època de vaques magres. De fet, sempre ho ha estat i la supervivència ha estat possible gràcies als diners del Govern i –és obligat dir-ho– a l'esforç dels seus treballadors, aliens als contractes milionaris i a la gestió de la parapública. Ara toca retallada. L'Executiu taronja només dipositarà 2,5 milions d'euros l'any que ve, en comparació als més de tres milions de l'actual exercici. I per estrènyer més el cinturó, el pressupost de la ràdio i televisió públiques per al 2012 és de clara disminució de la despesa, sota la tutela crítica d'un Consell Andorrà de l'Audiovisual (CAA) que en el seu informe no amaga el seu escepticisme davant la previsió per a l'exercici vinent i va més enllà, en assegurar que davant els mals resultats acumulats (3,6 milions d'euros d'endeutament bancari a 31 de desembre del 2010), la situació és de «fallida tècnica» i que atenent a la llei de societats anònimes i de responsabilitat limitada, s'hauria d'adoptar l'acord de dissolució i liquidació de la societat. L'informe es pot consultar a la xarxa des de fa dies a la pàgina web caa.ad.

Però difícilment cap govern prescindirà d'una televisió estatal. Sempre ha estat una eina de la qual s'ha intentat treure profit polític, encara que s'intenti dissimular-ho amb afirmacions d'independència i d'honestedat. El 2012 serà un any dur televisivament parlant. Les grans xifres del pressupost ho corroboren: s'esborra de cop el personal eventual (-100%); la reducció dels diners per al personal fix és del 14%; l'apartat de consum de béns corrents i serveis es rebaixa en un 29%, i la previsió és estalviar 81.000 euros (-22,5%) en lloguers.

La fredor de les xifres contrasta amb els dubtes del membres del CAA, i amb raó tenint en compte que mai s'han complert les previsions de la parapública, bàsicament perquè els ingressos publicitaris sempre han estat molt per sota de les previsions i el Govern ha hagut d'actuar de matalàs per frenar el cop, injectant, per exemple, 3,3 milions d'euros aquest any.

En aquest sentit, l'informe del Consell de l'Audiovisual és taxatiu: «Es denota una intenció en la contenció de la despesa, que caldrà veure com s'assolirà, sobretot pel que fa al capítol de personal i consum de béns corrents i serveis». I continua pel que fa als ingressos: «...la previsió dels ‘ingressos patrimonials' és, al nostre entendre, la magnitud del pressupost que pensem més costarà d'assolir i que probablement farà desequilibrar l'execució pressupostària de l'exercici 2012. Es podria compensar únicament aquest desequilibri amb una baixa de les execucions de les despeses d'inversió».

L'avantprojecte de pressupost per a l'any que ve de RTVSA ascendeix a 3.685.116 euros. En tres anys hi ha hagut una reducció del pressupost del 30,5%, bàsicament per l'adaptació de les despeses a la disminució dels ingressos.

A banda dels apartats ja anomenats anteriorment, els directius de la parapública preveuen un estalvi en la reparació, manteniment i conservació, de 45.000 euros (-36,43%), en matèria i subministrament (-32,5%), i despeses financeres (-7%). En aquest darrer capítol, el CAA no entén «com amb un increment de l'endeutament durant el 2011 s'hagi pressupostat una reducció de les despeses financeres pel 2012».

En la memòria figura un pla d'inversions a cinc anys, que fixa les prioritats en base a criteris tècnics, i que rep la felicitació del Consell per la planificació prevista per la parapública.

Graella d'estiu

L'informe té data del 3 d'agost, però el CAA analitza en un altre document i amb visió crítica la programació d'ATV i RNA en aquesta temporada d'estiu. En aquest sentit, es queixa que fins el 21 de juliol no havia rebut la graella, un mes després d'estar ja en antena, i destaca, sense amagar la sorpresa, «l'absència total de memòria explicativa i comentaris dels continguts».

De Ràdio Andorra s'afirma que la programació «dista molt de la que hauria de difondre una ràdio nacional i pública». D'ATV, apunta l'intrusisme d'altres llengües: «darrerament hem pogut veure reportatges i entrevistes en llengua castellana i portuguesa».

El CAA parla d'improvisació sense una pauta de programació, i lamenta que la producció pròpia quedi relegada per programes amb continguts forans, poc atractius i que «ni contribueixen a integrar als residents ni a fer conèixer el nostre patrimoni cultural, les costums i el dia a dia d'Andorra.» H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT