PUBLICITAT

La població al país, en recessió fins al 2050 i fora de la tònica europea

  • Andorra perdrà habitants les properes dècades segons l'INED i només la immigració pot canviar la tendència
CLARA GARNICA
eSCALDES-ENGORDANY

andorra no segueix el ritme de creixement demogràfic d'Europa, i veu encara a més distància el creixement a escala mundial. L'Institut Nacional d'Estudis Demogràfics de França, a l'informe que publica cada dos anys, assegura que el país tindrà al 2050 un 12,5% menys de població que avui en dia. En canvi, països propers com Espanya, França i Portugal viuran increments les properes dècades (destaca sobretot el país gal, amb un creixement del 13,7%). Al món, i sobretot per les crescudes als països subdesenvolupats i en vies de desenvolupament, el creixement estimat és del 37%, passant dels 6.900 milions de persones actuals als 9.500 milions al 2050.

Aquestes previsions poblacionals al país, però, poden veure's alterades per un factor determinant, segons el sociòleg i director del Centre de Recerca Sociològica (CRES), Joan Micó. Es tracta del fenomen de la immigració. L'INED informa al seu estudi que s'ha tingut en compte en la mesura del possible «el gran nombre de treballadors estrangers i de desplaçaments de la població» a l'hora de fer les seves previsions, però el cas d'Andorra, assegura el sociòleg, és força singular si es compara amb gran part dels països europeus, ja que depèn en més mesura de l'arribada de persones foranes per créixer. Micó va reconèixer ahir que actualment aquesta immigració decau i fa que la població actual del país es trobi «en regressió», però gran part de la culpa la té la situació econòmica. Si es torna a generar activitat econòmica la població podrà recuperar-se i almenys poder assimilar les tendències dels països de la UE dels 27, que creixeran un 2,2%. Dins d'aquesta dada, només Alemanya, Bulgària, Hongria, Polònia, Rumania, Eslovàquia, Malta, Sèrbia i Eslovènia també presenten tendències negatives, igual que Andorra.

És a dir, tot dependrà de quan arribarà l'etapa expansiva i de si realment arriba. En qualsevol cas, el que va assegurar el sociòleg és que si la recuperació es retarda, als voltants del 2050 es produirà igualment un augment demogràfic que podria fer recuperar aquesta pèrdua. El motiu és la piràmide d'edat andorrana «embarassada», diferent a la de la majoria dels països desenvolupats. Aquesta presenta un gruix molt elevat al segment d'entre 30 i 40 anys d'edat. «Quan aquestes persones arribin a l'edat de jubilació deixaran molts llocs de treball lliures, que podran comportar l'arribada d'una nova onada migratòria», va manifestar Micó.

una població menys envellida / També degut a aquesta piràmide d'edat poc freqüent, els percentatges de població superior als 65 anys a Andorra són inferiors si es comparen amb la mitjana dels estats europeus. El 13% de la població, segons l'INED, té més de 65 anys a Andorra, mentre que a França i Espanya la mitjana és del 17%, igual que a la UE en global. En canvi, però, si la comparativa s'elabora per l'altre cantó, és a dir, analitzant la població menor de 15 anys, Andorra en surt menys afavorida, ja que està, amb un 14% de la població total, per sota d'Espanya, França, Portugal i de la mitjana de la UE.

Finalment, l'Institut francès d'estudis demogràfics també analitza les taxes de natalitat i de mortalitat de tots els països del món, on pel que fa a la darrera Andorra ocupa un paper capdavanter. L'índex de defuncions per cada 1.000 habitants, que és de 3, és el més baix de tot Europa i un dels més baixos de tot el món (empatat amb cinc països més i només superat per Bahrain, els Emirats Àrabs Units i Qatar).

Pel que fa a la taxa de natalitat, se situa en els deu naixements per cada 1.000 habitants i amb un índex de fecunditat (la relació entre els infants i el total de població femenina) de l'1,2. A escala mundial aquest índex és considerat baix i és un dels aspectes, tal i com va assenyalar Micó, que provoca que els pronòstics per l'any 2050 augurin que Andorra tindrà menys habitants que en l'actualitat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT