PUBLICITAT

Delgado veu amb bons ulls la revisió a l'alça del copagament sanitari

  • Beal creu que els metges també haurien de ser partícips de l'esforç per redreçar els comptes
ÈLIA ORTS GARRI
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una imatge d'una reunió del consell d'administració de la CASS, presidit per Josep Maria Beal Foto: TONY LARA

El nou president del consell d'administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), Josep Delgado, veu amb bons ulls la revisió a l'alça del copagament sanitari. Al seu parer, aquesta és una eina «amb un efecte positiu», que contribueix a la racionalització de la despesa, i per tant, «a tenir en compte». La mesura la van proposar les patronals dins el projecte Andorra té futur, tot i que fins al moment, en el si de la CASS aquesta mesura «no s'ha plantejat mai», segons va assegurar ahir l'expresident de l'entitat, Josep Maria Beal.

La màxima prioritat del nou consell d'ddministració de la parapública és estudiar i analitzar els factors que han dut a la «degradació» dels seus números per poder proposar mesures que frenin l'augment del dèficit i contribueixin a fer més sostenible el sistema. Així, els propers mesos es dedicaran a veure els diners que s'escapen i per on ho fan, va comentar ahir Delgado. Per exemple, es comprovarà si hi ha una repetició injustificada de proves, i si així es confirmés, «serà una línia d'actuació», va assegurar el nou president de la CASS, que va voler deixar clar que «no es retallarà, però sí que potser s'hauran de posar límits».

Malgrat que, com va recordar Beal, durant el seu mandat ja s'han fet diversos estudis en aquest sentit –sobre la repetició de proves, l'organització interna de la CASS, entre d'altres aspectes–, Delgado vol revisar-ho i comprovar-ho, ja que el creixement del dèficit ha estat exponencial els darrers anys. De totes maneres, va reconèixer que la tasca feta en aquest camp sota el lideratge de Beal ajudarà a guanyar velocitat. De fet, la idea és que, tot i encara no haver establert un calendari concret, «durant el 2012 les mesures estiguin a disposició del Govern», és a dir presentar-les a finals d'aquest mateix any. D'aquesta manera, en el pressupost del 2013 ja s'haurien de reflectir els efectes de les modificacions.

Delgado es va mostrar optimista i creu que la tramitació de les mesures, o si més no d'algunes, serà ràpida. En aquest sentit, va manifestar que «el 2012 es pot fer, perquè són mesures concretes». El nou president de la CASS va insistir en les xifres i en recordar que «un any més de no fer res són 40 milions de dèficit més». Per tant les mesures són urgents i necessàries.

Entre les mesures, la revisió a l'alça del copagament seria una possibilitat. Delgado considera que aquesta aposta tindria un «efecte positiu» sobre els comptes de la CASS, ja que evitaria la repetició tant de visites al metge com de proves, i per tant «fa que es racionalitzi la despesa».

EL PUNT DE VISTA DE BEAL / Per la seva part, l'expresident del consell d'administració de la CASS, Josep Maria Beal, va afirmar que la possibilitat d'augmentar els percentatges de copagament «no s'ha plantejat mai» en el si de la parapública. De totes maneres, sí que considera necessari revisar que aquelles persones que es beneficien del 100% o el 90% de cobertura realment ho necessitin. Considera que augmentar el percentatge de copagament és una qüestió complexa, i més vista la situació econòmica actual, on hi ha gent que no hi podria fer front. D'igual manera, augmentar les cotitzacions, que seria la via més senzilla i ràpida, però no la més justa. Però això està en mans del Consell General, va recordar Beal, ja que no és una cosa que pugui fer directament la CASS.

Ell parla de «perdre compensacions i no prestacions». Així mateix, va fer una crida a la responsabilitat de tots els actors en l'ús de la sanitat. Per exemple en el cas de la repetició de proves mèdiques, reconeix que passa i potser no és necessari, com són les ecografies mensuals de les embarassades, ja que mèdicament, amb tres al llarg de tot l'embaràs ja n'hi ha prou. «S'haurà de ser més restrictiu», va manifestar, sense retallar els drets i controlant quantes visites per la mateixa qüestió fa una persona.

Però més enllà, Beal veu també necessari revisar els preus de les proves i les visites. Les analítiques, per exemple, són més barates a França que a Andorra, segons va apuntar, i doncs caldria adaptar els equipaments per assolir preus similars. De la mateixa manera, va apuntar que els professionals «s'han de guanyar la vida», però tampoc de manera excessiva. En aquest darrer sentit, Beal va comentar que «algun valent» algun dia hauria de plantejar la possibilitat que els metges participin en «aquest esforç».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT