PUBLICITAT

Els delictes comesos per menors augmenten un 10% l'any passat

  • Els atacs al patrimoni són el 54% de les infraccions, i el 2011 ja hi ha nou casos de furts amb força
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un agent penitenciari davant una porta del mòdul de menors, a la presó de la Comella. Foto: TONY LARA

Un total de 136 menors van ser atesos per l'Equip Tècnic de Menors del Ministeri de Justícia i Interior destinats per la Batllia, al llarg del 2010, per haver comès un total de 151 delictes. Aquesta darrera xifra suposa un creixement del 10,21% en comparació a les dades corresponents al 2009. Més de la meitat d'aquests delictes, concretament 82, van ser contra el patrimoni, la majoria per furts. Seguidament en el rànquing de delictes més comesos hi ha el grup de delictes contra les persones, que inclouen des d'amenaces fins a vexacions i maltractaments corporals. En aquest camp hi va haver un total de 39 delictes. I l'altre gran grup de detinguts el formen els relacionats amb el consum o la possessió de drogues. Els menors atesos tenen edats compreses entre els 12 i els 19 anys, però la gran majoria se situen en la franja d'entre 15 i 17.

Al llarg del 2010 es van registrar 151 delictes comesos per menors d'edat, però es van detenir un total de 136 joves, és a dir que alguns menors van cometre més d'un delicte. Aquestes xifres evidencien un increment respecte l'any anterior quan van ser 114 menors els que van cometre 137 delictes, informa l'ANA.

TIPOLOGIA DE DELICTES / Els delictes més comuns entre els menors d'edat són els que van contra el patrimoni, que representen el 54% del total, amb 82 delictes. Concretament en aquesta classe d'infraccions és on es detecta un increment més important respecte a l'any anterior, quan van ser 64 els delictes contra el patrimoni que es van registrar. Dins aquest grup s'engloben els furts, els furts amb força en les coses, amb escalament, robatoris, furts de vehicles, apropiacions de coses perdudes i danys dolosos. Aquest 2011, només per furts comesos amb força i fins a finals de juliol, ja hi ha hagut nou menors detinguts, mentre que durant el 2010, pel mateix tipus de delictes se'n van detenir cinc, segons ha pogut saber EL PERIÒDIC. En aquests delictes, els joves d'entre 15 i 16 anys són els més habituals, i el 2010 hi va haver un total de 42 menors d'aquestes edats detinguts per aquestes causes.

Pel que fa als delictes contra la integritat, la llibertat i la intimitat de les persones, al 2010 es van registrar 39 casos, la majoria per lesions doloses o maltractaments corporals lleus, però també alguns per vexacions, amenaces i captació d'imatges sense el consentiment de la persona. Aquest grup és l'únic on es veu reflectida una disminució del nombre de delictes comesos per menors d'edat, ja que al 2009 es van donar fins a 51 casos, i per tant els delictes en aquest camp han disminuït en un 23,52%. En aquest àmbit, l'edat més delictiva són els 16 anys, amb deu dels detinguts per aquestes causes.

Els delictes per consum o possessió de drogues que s'han detectat entre els joves són un total de 20 casos front els 13 observats el 2009. Aquests són sempre relacionats amb el cànnabis o drogues similars, i els catorze anys són l'edat on es troben més detinguts, 7 en total.

Altres delictes que es van detectar el 2010 entre els menors són els referents a la tinença il·legal d'armes –amb tres casos–, a l'ús fraudulent de targes de crèdit –grup on es van registrar dos delictes–, i injúries als agents de l'autoritat, crebant de condemna, creació de document inautèntic, resistència als agents de l'autoritat, i fins i tot un cas d'un menor de 15 anys per un delicte contra la llibertat sexual.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT