PUBLICITAT

47 consellers de 48

  • L'integrant escaldenc del PS trenca l'hegemonia i vota «no» al pla del Madriu, que ara depèn del Govern
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Vives, Benet i Vela presencien el consell de comú d'Escaldes, ahir Foto: ANA / J.A.G.

El Govern ja té la darrera paraula. Una paraula que tot apunta que serà favorable als comuns, tal i com ha manifestat darrerament el cap de Govern, Toni Martí. Ahir Escaldes-Engordany es va convertir en la darrera parròquia en aprovar el text provisional del pla de Gestió del Madriu, després que ho fessin abans Sant Julià, Encamp i Andorra la Vella. Això sí, a la parròquia escaldenca es va trencar l'hegemonia favorable respecte a aquest text. Francesc Casals, conseller del PS a l'oposició, va votar en contra, convertint-se en l'únic dels 48 consellers en posicionar-se a l'altre bàndol. I ho va fer amb el suport dels exministres socialdemòcrates de Cultura i de Turisme, Susanna Vela i Claudi Benet, i de l'exsecretària d'Estat de Cultura, Clara Vives, que ahir van voler presenciar el Consell escaldenc.

Casals, que va assegurar durant la seva exposició que parlava en nom de l'opinió del seu partit, va mostrar-se molt crític amb el document, centrant-se bàsicament en dos aspectes: la poca profunditat del pla i la manca de participació que té Govern pel que fa a la gestió de les competències. En relació al primer aspecte, va manifestar que l'actual text «és una bola de defensa política», realitzat bàsicament entre assessors jurídics i sense l'opinió «dels que realment hi entenen, com tècnics mediambientals». Segons el conseller, manca més concreció al pla de gestió i més definició, una situació que segons va deixar anar, els comuns haurien realitzat intencionadament perquè la Unesco no el considerés acceptable.

Pel que fa al tema de les competències, Casals va criticar que la gestió conjunta es definís com «que cada comú faci el que vulgui a casa seva» i va exposar que el fet que el Govern no tingui participació (només hi és representat al comitè assessor, i a través d'un membre) «és absurd i està fora de la llei». El socialdemòcrata va plantejar en aquest sentit que hi ha aspectes de patrimoni natural, com la gestió dels rius, que són potestat de l'Executiu. «No parlem d'associar-nos amb la màfia, només demanem una gestió conjunta entre comuns i el Govern», va manifestar.

Per tot va suggerir que el Govern no hauria de donar el vistiplau al text, de la mateixa manera que s'hi van oposar els de les dues darreres legislatures, i que si finalment ho fa és perquè Martí «és el pare de la criatura d'aquest pla de gestió».

la defensa de les competències / La cònsol d'Escaldes, Montserrat Capdevila, va respondre a aquestes acusacions recordant que el fet que només una persona de les 48 amb dret de vot es posicionessin en contra «demostra que es tracta d'un bon document, que respecta la legislació del país». Capdevila va defensar durant el seu discurs les competències comunals i va voler recordar a Casals que certs aspectes que regulin la vall del Madriu requeriran el beneplàcit previ del Govern. Pel que fa al poc contingut implícit del text, va manifestar que es tracta «d'un marc de partida» per anar desenvolupant programes al respecte.

La cònsol escaldenca va parlar també de la presència dels exministres al Consell , un fet que li va causar «sorpresa», tenint en compte que no van assistir als Consells d'Encamp i d'Andorra la Vella, on hi ha presència majoritària socialdemòcrata.

obres a josep viladomat / D'altra banda, durant el Consell la corporació també va aprovar els treballs de renovació de la xarxa residual i pluvial d'un tram dels carrers Josep Viladomat i François Mitterrand, aprofitant les obres de la nova passarel·la de Caldea, que han comportat l'aixecament de l'asfalt. El pagament serà plurianual i suma un import de 257.775 euros.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT