PUBLICITAT

Alís alerta de riuades i el Govern netejarà els marges del Valira

  • L'Executiu coincideix amb el cònsol en la prioritat dels treballs per evitar inundacions
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA / ENCAMP

Periodic
El cònsol Alís, amb el riu Valira en el seu pas pel centre d'Encamp Foto: ÀLEX LARA

El Govern va informar ahir que el passat 12 d'agost es va fer una inspecció dels marges del riu Valira d'Orient, i es va constatar la necessitat de retirar de manera prioritària els arbres caiguts travessats a la llera i els tallats pels banders del Comú d'Encamp i disposats als marges del riu. El Govern va fer un comunicat després que el cònsol d'Encamp, Miquel Alís, hagi reclamat que s'actuï de manera immediata talant els arbres que hi ha en aquesta zona i explicant que va enviar una carta al ministre de Turisme i Medi Ambient que no se li ha respost.

Segons el Govern la carta enviada pel cònsol encampadà va ser rebuda el 3 d'agost, i el dia 12 del mateix mes es va procedir a fer una inspecció de la llera i els marges del riu entre una tècnica de Patrimoni Natural i un bander del Comú d'Encamp. Així, s'ha constatat que la prioritat és retirar els arbres que hi ha caiguts i travessats a la llera i els que els banders van tallar i dipositar als marges del riu. D'altra banda, el Govern posa de manifest que la resta de la vegetació no obstrueix la correcta circulació d'aigua a la zona.

Des del Govern també s'ha volgut informar que al llarg de l'any s'han realitzat diverses actuacions al riu Valira d'Orient al seu pas per Encamp. S'ha fet la tala i retirada de branques i troncs i la poda i desbrossa de vegetació en diversos trams urbans del riu de les Pardines o del riu d'Aixec.

EL TEMOR / La Junta de Govern del Comú d'Encamp del passat 20 de juliol va considerar necessari demanar al Govern que talli els arbres de la bora del riu Valira d'Orient al seu pas per la parròquia. Segons va explicar ahir Alís, aquests arbres mesuren entre 15 i 20 metres i es toquen entre ells, i «si baixa una riuada, els tombarà». El seu temor és que si una riuada els tombés, els arbres podrien tapar els ponts i conduirien l'aigua cap al poble i això faria que moltes cases quedessin inundades, «de la mateixa manera que va passar amb la riuada del 1937».

De fet, l'alarma s'incrementa amb el fet que en els darrers dies ja va caure un d'aquests arbres de la parròquia a causa del vent, i «si el vent en va fer caure un, una riuada se'ls enduria tots». Per aquest motiu Alís reclama que es tallin de manera immediata, «no cal que els tallin del tot, però que els deixin a una alçada màxima de dos o tres metres».

El cònsol va trametre la carta al ministre el passat dia 28 de juliol, i explica que sí que es van posar en contacte amb algun departament del Comú, però que encara no han tallat els arbres, i s'ha de fer ja, «no podem esperar ni a que passi l'estiu», perquè segons Alís hi podria haver una riuada en qualsevol moment, i «tant des del Comú com els ciutadans estem una mica espantats».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT